Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Doğa Sporları



Günümüzde iş stresinin vermiş olduğu psikolojik olumsuzlukların üzerine birde yaşamın vermiş olduğu sıkıntılar eklenince insanlar ister istemez çeşitli aktiviteler ile birlikte kafa dağıtmak istemektedir. Bu aktiviteler arasında son dönemlerin en popüleri ise doğa sporlarıdır.

Doğa sporları kişilerin adrenalin dolu ve eğlenceli vakit geçirmesini sağlasa da, burada bilinçli ve dikkatli bir şekilde hareket etmeniz sizlere oldukça fayda sağlayacaktır. Sizlerde doğa sporları üzerinde araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Doğa Sporları hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız.

Doğa Sporları Nelerdir?

Doğa Sporları sizlerin stres atması için tercih edebileceği en iyi aktiviteler arasında yer almaktadır. Ülkemizde doğa sporu yapabileceğiniz pek çok alan bulunmaktadır. Sizlerde bu güzel aktiviteden faydalanarak hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Doğa sporları, doğa ortamında herhangi bir malzeme yardımıyla veya malzemesiz olarak yapılan sportif amaçlı faaliyetleri kapsamaktadır (1).  Doğa alanı olarak adlandırdığımız alanlar; deniz, mağara, dağ, vadiler, akarsular ve gökyüzüdür. Yapılacak doğa sporları ise şunlardır;

  • Dağcılık
  • Kaya Tırmanışı
  • Kampçılık
  • Doğa Yürüyüşü
  • Rafting
  • Deniz Kanosu
  • Nehir Kayağı
  • Kayak
  • Yamaç Paraşütü
  • Yelken
  • Su altı Dalış

Yukarıda belirtmiş olduğumuz doğa sporlarının yanı sıra yapabileceğiniz pek çok spor faaliyetinin de bulunduğunu belirtebiliriz. Günümüz teknoloji özelliklerinin gelişmesi ile günlük yaşantımızın daha pasif ya da daha az aktif konumda bulunmaktayız. Bunun önüne geçmek adına hayatına biraz hareketlilik katabilirsiniz. Şimdi ön plana çıkan doğa sporlarını sizlerle paylaşalım.

Dağcılık


Dağcılık, sadece tırmanmak, güzel manzaralar seyretmek ve doğada tecrübeler edinmek değildir. En önemlisi mücadele etmek ve risk almaktır. Bunun yanı sıra ekip çalışması ve uyum gerektiren bir spor dalıdır. İnsan ihtiyaçlarını karşılayamadığı zorlu mücadelede edineceği fiziki ve psikolojik zenginlik bu spor dalında en büyük ödüldür (2). Mücadeleci ruhunuzu üst düzeye çıkararak risk almanın yanı sıra uyum gerektiren bir spor dalı olduğunun da altını çizelim. Yürüyüş ve dağda farklı noktalarda kamp kurmanızın yanı sıra teknik malzeme kullanarak tırmanma sporunu da dağcılık içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Dağcılık sizlere; tırmanma, güzel manzaralar, doğa tecrübesi, mücadele, risk ve zorluk gibi pek çok unsuru yansıtmaktadır. Bunun yanı sıra, eğlence, öz disiplin, motivasyon, liderlik, takım ruhu ve sınırlarını bilmek gibi pek çok psikolojik etkeni de sizlere kazandıracaktır.

Dağ Yürüyüşü


Dağ yürüyüşü, doğa sporlarının en hafif olan spor dalıdır. Dağ yürüyüşünü günü birlik ve uzun bir şekilde yapabilmeniz mümkündür. Burada doğal engellerle dolu araziye araç kullanmaksızın yürüyerek hedefinize ulaşmanız gerekmektedir. Bu aktivite sizin yürüyüşünüzü kolaylaştıracaktır. Herhangi bir engelle karşılaşmanızda bununla baş edebilmek için yanınıza bir yürüyüş ayakkabısı, orta boy bir sırt çantası ve gerekli ekipmanlarınızı almanız gerekmektedir. Bu hususa özellikle dikkat etmeniz sizin engelleri aşabilmeniz açısından oldukça önemlidir.

Kampçılık


Kampçılık her türlü doğa etkinliğinin temelidir. Kampçılığı iyi bilirseniz ve yeterli malzemeye sahipseniz, istediğiniz her yerde konaklamanız mümkündür. Doğada geçirilecek günler için çadır kurup, konaklamanız heyecan ve coşkunun yanı sıra sizlerinde birçok bilgiyi ve doğa da yaşamayı öğrenmenizi sağlayacaktır. Kampçılık aktivitesi de zaten genellikle doğayı sevenler tarafından yapılmaktadır. Kampçılık aynı zamanda size yeni deneyimler ve beceriler kazandırarak bakış açınızın daha renkli ve pozitif olmasını sağlayacaktır.

Kaya Tırmanışı



Kaya tırmanışı ile birlikte adrenalini doya doya yaşayacaksınız. Kaya tırmanışı doğada vakit geçirmekten hoşlanan ve sınırlarını zorlamak isteyenler için mükemmel bir spor dalıdır. Kaya tırmanışı sizlere extrem duygusunu doruklarda yaşattırmaktadır. Kaya tırmanışının özü, denge, estetik, esneklik, güç ve zekâyı bir arada uyum sağlayarak ilerlemeyi gerektirir. Sportif tırmanış ve uzun duvar tırmanışı olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Ayrıca kol ve bacak kaslarınızın yoğun bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Mağaracılık


Mağaracılık her ne kadar bir keşif sporu gibi görünse de, içerisinde birçok etkeni barındırmaktadır. Ormandaki yaşam alanları, su altında birbirinden ilginç canlı türleri bakımından mağaracılığın daha geride olduğunu fakat heyecan anlamında ise diğerlerinden daha çok ön plana çıktığını belirtebiliriz. Burada karanlıktan korkanların oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Mağaracılıkta hiç ışık görmemiş, pis ve dar kanallardan geçmek, gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Daha zahmetli yapılan branş dalıdır ama hepsini bir kenara koyun mağaraya girip bütün iç yapısı hakkında bilgi sahibi olmanızın ve başarabildiğiniz kadar mağaranın derinliklerine inmeniz sizlere oldukça güzel bir deneyim sağlayacaktır.

Rafting


Sözlük anlamı olarak debisi ve akış hızı yüksek olan akarsularda raft denilen botlarla yapılan ekstrem bir su sporudur.  Rafting ismi, İngilizce kelime anlamı “sal” olan “raft”tan gelir. Hızla ve delice akan akarsulara karşı devrilmemek ya da alabora olmamak için verilen mücadele bu sporun temelini oluşturur. 

Bu sporun nasıl yapıldığını kısaca şu şekilde anlatabiliriz: Bir rehber ya da eğitmenin önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde gerçekleştirilebilir. En az 4, en fazla 12 kişilik ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çeker. Rehber bu ekibi yönlendirir ve ön tarafta yer alarak botun kayalıklara çarpmasını önlemek için gruba direktif verir. Kılavuzlardan; iyi eğitimli olmaları ve rafting yapılan su yatağını çok iyi biliyor olmaları beklenir.

Deniz Kanosu


Deniz Kayağı olarak da adlandırılmaktadır. Görünüm olarak Eskimo kanolarına benzemektedir. Ortasında (kayak kokpiti) kürek çeken kişinin oturabileceği ve içine bacakları öne doğru uzatarak yerleşebileceği şekilde tasarlanmıştır. 

Deniz kanosu dünya üzerinde bilinen ve en çok kullanılan en eski ulaşım araçlarından birisidir. İlk insanların ağaçların gövdelerini oyarak yaptıkları, eskimolar gibi bazı toplulukların balina kemikleri ile birleştirerek etrafını fok derileriyle kapladıkları da bilinmektedir. Modern deniz kayakları ise en çok bilinen kanolardan farklı olarak ortasında kürek çeken kişinin rahatlıkla oturabileceği ve içine bacaklarını öne doğru uzatarak yerleşebileceği konforlu bir şekilde dizayn edilmiştir. Tek veya çift kişilik olan bu kayaklar fiberglas, plastik veya ahsap olarakta üretilmektedir.

Yamaç Paraşütü

Hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türüdür. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.

Yelken

Yelkenli, yelkeniolan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır. Teknenin şekli, yelkenlerinin sayısı ve düzenine göre farklı isimlerle adlandırılır. Türk sularında yelkenli olarak kullanılabilir en yaygın sabit salmalı tekne gulettir. Ancak gulet ve Ege Denizi'nin diğer yaygın teknesi ''Tırhandil'', özellikle son 40 yılda daha çok makine ile kullanılır hale gelmişlerdir.

Kayak


Kayak; insanların karda batmamak için çeşitli parçalardan gereçler yapması sonucunda Sibirya, Moğolistan, Altaylar, İskandinavya ve Kuzey Amerika gibi bölgelerde ortaya çıkmış. Geçmişi 5000 yıl önceye uzanan ilk kayakların da dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapıldığı bilinmektedir.

Kayak çeşitli tekniklerle, farklı zorluk seviyesine sahip pistlerde yapılır. Yeni başlayanların öncelikle öğrenmesi gereken şey kayak ayakkabılarının nasıl kullanılacağıdır. Özel olarak üretilen kayak ayakkabılarının çoğunda bağlama noktaları bulunur. Ayarlama kemerleri yardımıyla ayakkabıları ayağınıza uygun şekle getirebilirsiniz. Kayaklara paralel bir şekilde yerleştirdiğiniz ayakkabılardan sonra batonları da aynı şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu işlem, kayakların ortalarında bulunan boşluklar sayesinde oldukça pratiktir. 

Doğa Sporlarının Faydaları

Doğa sporları yapmak insanların hayatının hareketlenmesi adına oldukça önemlidir. Birçok kişi tabiri caizse teknolojik aletlerin arasına sıkışıp kalmıştır. Bu az hareketliliğimiz, sağlığımızı tehdit etmekte ve yeni hastalıkların doğmasına da sebep olmaktadır. Bunların en başında en çok can alan hastalık ise kalp ve damar hastalığıdır (3). Hareket azlığı ile başa çıkmamız, yaşam kalitesini yükseltmemiz ve fiziksel anlamda günlük yaşamımızdaki etkinlikleri daha kolay yapabilmemiz amacıyla spor şarttır. Sadece bunlarla kalmıyor insan sağlığına, kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimine de spor ile katkı sağlayabilmeniz mümkündür. Tüm bu hususları göz önünde bulundurarak sizlerde doğa sporlarının vermiş olduğu eşsiz güzellikten faydalanabilirsiniz. Bunu gerek arkadaşlarınız ile birlikte gerekse tek başınıza yapabilmenizde mümkündür. Ayrıca sizlerinde doğa sporları üzerinde yaşadığı bir deneyim var ise bunu yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır. Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz. Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım. Amatör Telsiz Nedir? Amatör telsiz , insanların ticari olmayan amaçlarla b

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama