Yapacağımız barınağın şekli ne olursa olsun değişmeyen tek şey barınak yapımında kullanacağımız malzemelerdir. Dallar, yapraklar, ağaç gövdeleri, çalılar kullanarak barınağımızı oluştururken unutmamamız gereken doğaya saygılı olmamızdır. Doğada yapacağımız her tür aktivite de bu geçerlidir.

Teepee (Tipi) Barınak:
‘’Teepee Çadır’’ makalesinde bu konu hakkında bilgiler aktarmıştık. Konuyla ilgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Kısaca tekrar bahsedecek olursak, koni biçiminde uç uca dikilerek bağlanan tek yada üç direkten oluşan iskelet üzerine deri ile kaplanarak kurulan Kızılderili konutu diyebiliriz. Kolay kurulumu ve taşınması nedeni ie Kızılderililerin kullandığı çadır çeşididir. Günümüzde ‘’Bushcraft’’ ile uğraşan arkadaşların aşina olduğu bu ‘’tipi çadırlar’’ bazı outdoor firmaları tarafından satılmaktadır. Bu çadırların direkli ve direksiz olarak satışı mevcuttur. Dış yüzeyi örtmek içinde genellikle mumlu kanvas kumaş kullanılmaktadır.
Peki bu çadır modelini barınak olarak nasıl yaparız?
Çadır kurulum gereği direklere ihtiyaç duymaktadır. Doğada direk yapımında kullanacağımız dalları seçerken sağlam ve dayanıklı olmalarına dikkat etmeliyiz. Üzerine konulacak örtücü malzemeyi taşımalı ve rüzgara dayanıklı olmalıdır. Barınağı kuracağımız alanı seçtikten sonra malzeme toplamaya başlamalıyız. Teepee barınak yapımında çadır gibi tek ya da daha az direkten ziyade daha fazla direğe ihtiyaç duyulacaktır.

Barınak alanına getirdiğimiz direkleri yerde düzenli ve eşit şekillerde uçlarından birbirine bağlamamız gerekmektedir.

Yanımızda ip (Paracord) yoksa bağlamak için sarmaşık ve benzeri materyallerden yararlanabiliriz. Bağlama işlemi yapılmayacaksa uçlara çentik atılarak birbirinden destek alması sağlanabilir.

Farklı bir iskelet oluşturma yöntemide, ağaç gövdesinden destek alınarak belli aralıklarla düzenli bir şekilde dalları dizerek bu yapının oluşturulmasıdır.

Barınak iskeleti içerde oluşturmak istediğimiz alan genişliğinde açılarak düzenlenir. Daha sonra barınak etrafında direklerin zemin kısımlarına taş yada ağaç gövdeleri koyularak direklerin kayması yada devrilmeside engellenebilir.
Oluşturulan bu yapının dış yüzeyine kuru dallar sıklıkla sıkıştırılır ve örtü için gerekli zemin oluşturulur.
Barınağın üst kısmında baca boşluğu bırakılırsa barınak içinde ateş yakmamızda mümkün olacaktır. İçerde barınağın tam orta kısmına ateş alanını oluşturarak soğuk havalarda kendimizi daha iyi koruyabiliriz. Ayrıca yağmurlu havalarda ateş yakmak zor olacağından barınakiçinde ateşimizde yağmurdan korunmuş olacaktır. Ateş alanının etrafına dizdiğimiz taşların aralarında boşluklar kalmamasına dikkat etmeliyiz!

Barınak iskeleti istedğimiz ölçüde hazırlandıktan sonra üzerini örtmek için yaprak, yosun vb. Materyallerden yararlanabiliriz. Yüzey örtülürken yağmur, rüzgar gibi etkenler düşünülmelidir. Sıklıkla ve boşluklar kalmayacak şekilde örtme işlemini tamamlamalıyız.

Bu tip barınaklar doğada uzun süreli konaklamalara elverişlidir. Özellikle baca oluşturularak yapılan bu barınaklar içeride ateş yakma olanağıda sunduğundan bizi bir çok dış etkenden koruduğu gibi bize gereken konforuda sunacaktır.
Yorum Bırak
Yorumlar