Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır.

Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz.

Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım.

Amatör Telsiz Nedir?

Amatör telsiz, insanların ticari olmayan amaçlarla belirlenmiş radyo frekanslarını kullandığı teknik bir hobidir. 2012 filmini izlediysen, Charlie Frost'un dünyanın sonu teorilerini yayınladığını hatırlayabilirsin. Peki bunu nasıl sağlıyordu? Tabi ki amatör telsizlerin gücü sayesinde. :)

Amatör Telsiz

Ancak bu teknolojiyi kullanmak için teknoloji uzmanı olmana gerek yok. Aslında, dünya çapında milyonlarca amatör telsiz operatörü, internet bağlantısına ihtiyaç duymadan doğrudan veya röle sistemleri ya da amatör uydular aracılığı ile iletişim kurabiliyor.

Amatör telsizler, herkesin mesaj alışverişi yapmasına izin verir, operatörler de frekansları yönetirler.

Amatör Telsizler Nasıl Çalışır?

İlk olarak, amatör telsiz kablosuz bir iletişim aracıdır. Diğer tüm kablosuz teknolojiler gibi, veri göndermek ve almak için elektromanyetik dalgaları kullanır. Bu teknoloji, vericiler, alıcılar ve antenler kullanarak sesleri, Mors kodunu ve dijital verileri dünya çapında iletebilir.

Elektromanyetik dalgalar sinüzoidal şekilde hareket eder. Frekans ve dalga boyu gibi faktörler, kullanılan elektromanyetik dalganın türünü belirler.

Radyo frekanslarını spektrumlarına göre sınıflandırabiliriz. Bu spektrum, eşleşen telsiz teknolojileri için belirli frekans bantlarını saklı tutar. Örneğin, deniz radyo iletişimi Çok Düşük Frekansta (VLF) çalışırken, uydu iletişimi ise Aşırı Yüksek Frekans (EHF) kullanır.

Amatör telsizler, uzun dalga boyu olarak bilinen radyo dalgası spektrumunda çalışır ve 0,4 inç ile 62 mil arasında hareket ederler. AM radyo 1,6 MHz ila 1240 MHz arasında değişen belirli frekansları kullanır. Bu aralık iki frekans bandını kapsar: Çok Yüksek Frekans (VHF) ve Ultra Yüksek Frekans (UHF).

Aşağıda bazı amatör telsiz terminolojileri ve kısa tanımları paylaşıyorum:

VHF (Very High Frequency - Çok Yüksek Frekans)

VHF, 30 MHz ila 300 MHz radyo frekansı arasında yer alır ve amatör telsiz bandı 144-148 MHz için ayrılmıştır. Bu bant güvenilirdir ve elektrikli ekipmanlardan kaynaklanan parazitlere karşı daha az hassasiyet gösterir.

UHF (Ultra High Frequency - Ultra Yüksek Frekans)

Ultra Yüksek Frekanslar, radyo frekansı spektrumunda daha yüksektir ve 300 MHz ile 3 GHz arasında değişir. Aynı şekilde, amatör telsiz bandı 420-450 MHz arasında değişmektedir.

UHF, VHF kadar güvenilir değildir, çünkü daha kısa bir dalga boyuna sahiptir ve bu da onu etkileşimlere daha açık hale getirir.

Alıcı ve Anten

Tarama alıcısı, anten sinyalleri alırken çeşitli bantlarda farklı radyo frekanslarını dinlemenizi sağlar.

Hazırlıkçılar Neden Amatör Telsizlere İhtiyaç Duyar?

Farklı telsiz türleri vardır, ancak hazırlık yapanlar için en çok amatör telsizler önerilir. Amatör telsizlerin tercih edilmelerinin nedenleri;

  • İlk olarak, bulunduğunuz konumdan bağımsız olarak, herhangi bir yerde herhangi biriyle iletişim kurabilirsiniz.
  • İkincisi, müdahalelere karşı daha güvenilirdir. Böylece, sadece diğer tarafın alacağından emin olarak önemli bilgileri iletebilirsiniz.
  • Üçüncüsü, acil bir durumda diğer iletişim hatları çalışmıyor ise, amatör telsiz kullanarak iletişim kurabilirsiniz.
Hazırlıkçı telsizi. Görsel: Pexels

Amacımızı daha da ileriye götürmek için, hazırlıkçıların neden amatör radyoya ihtiyaç duyduğunun kapsamlı bir listesini derledik:

Çoklu Radyo Tipleriyle İletişime Geçebilir

Amatör telsizler farklı radyo frekanslarına bağlanabilir, ancak diğer frekansların ona erişmesine izin veremez. Daha geniş bir erişim elde etmek için amatör telsizlerinizi yazılım veya donanım aracılığıyla da güçlendirebilirsiniz.

Ayrıca, diğer telsiz frekanslarına geçmek için (yasadışı!!!) boşluklar vardır. Bu nedenle, başka bir frekansa geçmeyi denemeden önce kanuni düzenlemeleri incelemenizi öneririm.

Acil Durumlar İçin Gerekli

Normal radyo ile yalnızca bilgi dinleyebilir, ancak amatör telsizlerle veri gönderebilirsiniz. Ve bu durum özellikle hayatta kalma senaryolarında kullanışlıdır.

Örneğin, acil bir durumda güvenlik ve kurtarma ekiplerininin bilgilendirmelerinden haberdar olmanız gerekir. Ancak bu bilgiyi aldıktan sonra, mesajı arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize de iletmek isteyebilirsiniz. Ve eğer iletişim şebekesi arızalıysa, üstesinden gelmenin tek yolu amatör telsiz kullanmaktır.

Kullanımı Kolay

Amatör telsiz kullanımı o kadar kolay değil, eğitim ve uzmanlık gerektiren teknik bir hobidir. Ancak hazırlık yapanlar, gerekli bilgileri incelerlerse amatör telsiz kullanımının çoğu teknik yönünü kolayca kavrayabilirler.

Ayrıca, ülkemizdeki yönetmelikler, mors kodunu bilmeyen kişilerin de amatör telsiz operatörü olmalarına izin veriyor. Youtube üzerinde paylaşılan videoları bile izleyerek kolayca amatör telsiz kullanımını öğrenebilir, kendinizi zamanla geliştirebilirsiniz.

Ayrıca lisans sınavına hazırlanıyorsanız Kıyı Emniyeti Telsiz Sınavı çalışma kitabını kullanabilir, Kıyı Emniyeti Telsiz Sınavı sorularını çözebilirsiniz.

Eğer felaket anlarında iletişim kurabileceğinizi biliyorsanız endişelenmenize gerek yok. Görsel: Pexels

Uygun Fiyatlı

Halk bandı olarak tabir edilen telsizlerle karşılaştırıldığında, amatör telsizler, benzersiz işlevleri nedeniyle tipik olarak daha pahalıdır. Türkiye'de fiyatları 200 TL ile 5000 TL arasında değişmektedir. Ancak, bütçeniz kısıtlıyken amatör bir telsize ihtiyacınız varsa, piyasada ikinci el ürünler de var.

Amatör Telsiz Frekanslarını Kullanarak Nasıl Haberleşirsiniz?

Amatör telsizle iletişim kurmak, daha önce hiç kullanmadıysanız sinir bozucu olabilir. Amatör telsiz üzerinden iletim yaptığımızda buna “QSD” veya “contact, kontakt” denir. Başlangıçta zorlayıcı olabilir, ancak birkaç denemeden sonra alışacaksınız.

Bu nedenle amatör telsiz üzerinden iletişim kurmak için aşağıdaki adımları izleyin:

Adım 1: Lisansınızı Alın

Amatör telsizleri lisanssız kullanmak yasa dışıdır, bu yüzden satın almadan önce araştırma yaptığınızdan emin olun. Amatör telsiz lisansının nasıl alındığını merak ediyorsanız, bu makalenin ilerleyen bölümlerinde açıklayacağımız için okumaya devam edin. :)

Adım 2: Uygun Ekipmanı Satın Alın

Amatör telsizinizi kullanmadan önce, bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacak. Birçok amatör telsiz meraklısı size bir kamyon dolusu donanıma ihtiyacınız olduğunu söyleyebilir, ancak başlangıç ​​için yalnızca aşağıdakilere ihtiyacınız vardır:

  • Alıcı
  • Verici
  • Güç kaynağı,
  • Anten,
  • Mikrofon

Adım: İletişim

Bağlantı kurmak için telsizinizi açın ve frekans mümkün olduğunca 1:1'e yakın olana kadar anteni ayarlayın. “QLR” göndererek veya “Bu (arama işaretiniz), bu frekans meşgul mü?” diyerek frekansın kullanımda olmadığından emin olun. İki kez sorduktan sonra yanıt alamazsanız, frekansı kullanmaktan çekinmeyin.

Kontakt yapmanın birçok yolu vardır, ancak en yaygın olanları mors kodu (CW), telefon (sesli iletişim) ve verilerdir (RTTY, teletype).

Amatör telsiz lisansını 12 yaş ve üzeri bireyler alabilir. Görsel: Pexels

Amatör Telsiz Lisansı Nasıl Alınır?

Ülkemizde amatör telsiz lisansı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından verilmekte olup lisans sınavı ve lisans verilme esaslarına bakılacak olursa yani telsiz kullanma belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı;

  • Amatör telsiz başvurusu yapacak bireylerin 12 yaşından büyük olması gerekmektedir.
  • Sınavlar e-sınav olarak yapılmaktadır.
  • Başvurular herhangi bir takvime bağlı olmadan https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/ adresindeki e-hizmetler kısmından e-devlet şifresi kullanılarak yapılmaktadır.
    • Ancak 16 yaşından küçük adayların şahsen veya amatortelsiz@kiyiemniyeti.gov.tr adresine e-posta yolu ile başvurması gerekmektedir.
  • Başvurusu kabul edilen adaylara e-posta ve kısa mesaj yolu ile bilgi verilmekte ayrıca başvuru aşamaları Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden takip edilebilmektedir.
  • Başvurusu kabul edilen adaylar 30 gün içerisinde e-sınav ücretini https://odeme.meb.gov.tr/ adresine yatırır.
  • Ücret yatırılması sonrası aday en yakın zamandaki e-sınava otomatik olarak dahil edilir, aday ilgili sınav giriş belgesini Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden çıktı alır.
  • Sınav
    • Çoktan seçmeli şekilde hazırlanmış 50 adet soru adaya yönlendirilir.
    • Aday ekrana tıklayarak doğru olduğunu düşündüğü cevabı işaretler.
    • Sınav sonuçları salon girişinde bulunan bilgisayarlardan ya da http://esinav.meb.gov.tr adresindeki internet sitesinden öğrenilebilir.
    • Sınav sonucu,
      • 75 ve üzeri olanlar A sınıfı,
      • 60 - 75 arası olanlar ise B sınıfı lisans almaya hak kazanır.
  • Kart işlemleri
    • Sınavda başarılı olan ve lisans almaya hak kazana adaylar Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından kart ücreti için borçlandırılma işlemi uygulanır.
    • Kart basımının yapılabilmesi için https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/telsiz_mudurlugu adresinde bulunan Amatör Telsiz Belgesi Kazananlar İçin Örnek Dilekçe bilgisayar ortamına indirildikten sonra doldurulup amatortelsiz@kiyiemniyeti.gov.tr adresine gönderilmelidir.
    • Bu işlemler sonrasında kodunuz belirlenecek ve kartınız posta yolu ile adresinize gönderilecektir.

Sonuç

Amatör telsiz, bir hobiden daha fazlasıdır; hazırlıkçılar için gereklidir. Acil durumlarda hayati bilgileri iletmek veya kurtarma görevlileriyle iletişime geçmek için kullanabilirsiniz. Herkes amatör telsiz sahibi olabilir, ancak tam potansiyelinden yararlanmak ve gerçek bir amatör telszci olmak için lisans alımı ihtiyacınız var.

Makalemizi dikkatlice okuduysanız, tebrikler, acil durumlara 10 dakika öncesine göre daha hazırsınız demektir. Hazırlıklı olmasanız bile, denemek için heyecan verici bir teknik hobi olduğu için amatör bir telsiz sahibi olmalısınız. Ve felakete meyilli bölgelerde yaşıyorsanız, telsizler hayatta kalma kitinizin önemli bir parçasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama