Pasaport Nasıl Çıkartılır?



Pasaport nasıl alınır, neden gereklidir ve ne kadar ödemelisiniz? Konu hakkında merak ettiğiniz her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazımızda bulabilirsiniz.

Muhtemelen herkesin en az bir tane ülkeyi hayatı boyunca ölmeden önce görmek gibi bir hayali vardır. Tabi ne yazık ki herkes bu hayalini gerçekleştiremez. Fakat gözünüzü kararttıysanız ve bir yerden başlamak istiyorsanız bunun için ilk yapmanız gereken şey bir pasaporta sahip olmak olacaktır. Pasaport için kısaca bir ülkenin vatandaşlarına seyahat edebilmesi için seyahat belgesi niteliğini taşıyan evraklar denilebilir. Ayrıca vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler için de doğrudan geçiş yapabilmenizi sağlar.

Uluslararası seyahatler için hangi milletten olduğunuz ve aynı zamanda isim, soyisim, doğum yeri, tarihi, fotoğrafı ve diğer tanımlayıcı bilgileri kapsar. Peki eğitim, ticari, turistik veya işçi olarak başka bir ülkeye seyahat etmek için pasaport nasıl çıkartılır?

Öncesinde https://randevu.nvi.gov.tr adresinden çıkarmak istediğiniz pasaport çeşidini belirleyerek (sivil ve hususi işler için bordo) pasaport randevusu almalısınız. Burada evraklarınızı teslim etmek istediğiniz yeri seçtikten ve kişisel bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalı daha sonra da pasaport için gerekli evraklarınızla büroya gitmelisiniz.

Pasaport randevusu alırken dikkat edilmesi gerekenler: Randevu alırken belirleyeceğiniz süre için ödemeniz gereken harçların fiyatları değişecektir. Bu yüzden öncesinde aşağıda belirttiğimiz fiyatlar hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var. Diğer bir husus formda yer alan bilgiler. Buradaki bilgileri başvuru yapan ve pasaportu almaya şahsen gidecek kişinin eksiksiz ve doğru olarak doldurması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken son şey ise size en yakın adresi seçmeniz olacaktır. İşlemlerinizi yapmaya şahsen gitmeniz gerekmektedir, aksi takdirde işlemleriniz geçersiz olacaktır.

Hususi pasaport alacaklar pasaport harcı ve pasaport defter bedelini randevu kaydı oluştururken belirledikleri tarih tutarında ödeme yapmalı.

Pasaport Harçları Ne Kadar

Yukarıda da belirtildiği üzere pasaportunuzun geçerlilik süresince ödemeniz gerekecek harç tutarları farklılık göstermektedir. Eğer uzun vadede çok fazla seyahat etme planınız varsa, pasaport süresini ne kadar uzun tutarsanız o kadar kârlı olursunuz.  Öte yandan pasaport süresinin geçerliliği bitmişse tekrar yenilemeniz ve aşağıda belirtilen işlemleri en başından yapmanız gerekir. Pasaport tarihini uzatma işlemlerinde eski pasaportunuzu da müracaat ederken yanınızda bulundurmanız gerekecektir. Peki pasaport harçları ne kadar?

(2023 Yılı)

Süre

Harç ***

Defter

Toplam

6 Ay

309.40 TL

255.00 TL

564.40 TL

1 Yıl

452.30 TL

255.00 TL

707.30 TL

3 Yıl

1049.00 TL

255.00 TL

1304.00 TL

3+ Yıl

1478.30 TL

255.00 TL

1733.30 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.



Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Pasaport randevu aldıktan ve pasaport harcı yatırdıktan sonra geriye sistem üzerinden belirlediğiniz tarihlerle evraklarla başvuru yapmanız kalıyor. Ancak pasaportunuzu hemen alamazsınız ve elinize geçecek tarih takriben verileceğinden, seyahat etmeyi planladığınız tarih yaklaşmadan işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmayın. Tüm işlemlerinizden sonra pasaport için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus kimliği aslı
  • Biyometrik vesikalık fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücretini yatırdığınıza dair belge
  • 18 yaşını doldurmamış bireyler için muvafakatname
  • Pasaportunu yenilemek isteyenler için eski pasaport cüzdanı
  • Emniyet müdürlüğüne parmak izi

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Pasaport kaç güne çıkar sorusu da merak edilen konulardan bir diğeri. Pasaport işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra belgenizi hemen alamazsınız. Eğer tüm işlemleri sorunsuzca hallederseniz yurt içinde ikamet eden vatandaşlar için ortalama 5 ve 7 gün, yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımız için ise 7 ve 10 gün arasında değişir ve tarafınıza posta yoluyla iletilir. Önemli evrak kategorisinde olduğundan pasaportunuz sizden başka kimseye teslim edilmez ve adresinizde olmadığınız takdirde merkeze PTT merkezlerine gönderilir.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?


Pasaport çeşitleri Umumi, hususi, görev ve diplomatik olmak üzere 4 farklı şekildedir. Umuma mahsus işlemler için alabileceğiniz pasaport bordo pasaporttur. 

Pasaport çeşitleri şunlardır:

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus): Neredeyse gitmek istediğiniz her ülke için vize gerektiren Bordo Pasaport, sivil Türkiye ve Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının uluslararası seyahat edebilmesi için alabileceği pasaporttur. Bu pasaport en 6 ay olmak kaydı ile çıkartılabilir ve süresi 10 yıla kadar uzatabilir. Bordo Pasaport almak isteyen öğrenciler başvuruları sırasında öğrenci olduklarını evraklarla beyan ettikleri takdirde harç ücretinden muaf tutulurlar.

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport): Polis ve asker gibi devlet adına çalışan ve belli bir yaşa kadar çocuklarına ve eşlerine verilen pasaporttur. Yeşil pasaport sahiplerinin birçok ülkeye vize alma zorunluluğu olmadan seyahat etme hakkı bulunmaktadır. Eski milletvekili ve eski bakanların da bu vizeyi alabilme hakkı bulunmaktadır. Geçerlilik süresi 6 ay ve 5 yıl arasında değişmektedir. Yeşil pasaport almaya hak kazanmış kişiler gerekli evrakları tamamladıktan sonra randevu sistemine yeşil pasaportu seçerek başvuru yapabilirler.

Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu): Türkiye Cumhuriyeti adına resmi yurt dışında bulunan vatandaşların alabileceği pasaporttur. Gri pasaportu ülkemizi yurt dışında göndermeye hak kazanmış sporcular da alabilmektedir. Sadece resmi görev süresince geçerliliği bulunan pasaport sahiplerinin birçok ülke için yapacakları yurt dışı seyahati için vize uygulamasından muaf tutulurlar.

Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport): Görev yapmak üzere yurt dışına gitme durumunda olan diplomatlara Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen pasaporttur. Aktif olarak diplomatlık görevinde bulunan kamu çalışanları, hali hazırda bakan, milletvekili ve yüksek mevkideki devlet çalışanlarının alabildiği pasaportun geçerlilik süresi hizmet süresince devam eder. Siyah pasaport almak isteyen kişiler başvurularını Dışişleri Bakanlığına yapmak zorundadır.

Yorumlar

  1. Pasaport cikartmak kesinlikle sanildigi kadar zor degil evet belki biraz maliyetli ama zor degil isterseniz halledersiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder