Bug Out Çantasında Piller Nasıl Saklanmalı?


Hayatımızda pil gerektiren aletleri sıklıkla kullanıyoruz. Sizleri bilmiyorum ama ben aldığım pilleri nereye koyduğumu ya da taktığım cihazdan ara sıra çıkarmayı sıklıkla unutuyorum. Aslında çok hassas olan bu aletleri bug out ya da deprem çantanızda nasıl saklamanız gerektiğini bilmeniz hayatta kalma şansınızı artırabilir. Bu yazımızda piller nasıl saklanmalı sorusuna yanıt arayacağız. İyi okumalar.

Pillerin Ömrü Ne Kadar?

Pillerin ömürleri fabrikada üretildikleri hattan çıktıkları an itibari ile başlar. Tekrar doldurulamayan piller deşarj oldukları zaman ömürlerini tamamlarken doldurulabilir pillerde ise 500 ila 1500 arası çevrim olabilir (Bir şarj ve bir deşarj döngüsü bir çevrimi tanımlar.).

Halen yaygın kullanılan pillerden olan alkalin yapıdakilerin raf ömrü beş ila on yıl arasında değişmektedir. Aşağıda Avrupa Birliğinde ortalama pil ömrü konusunda yapılmış bir araştırmanın sonuçlarını görebilirsiniz.

Pil TürüÖmür
Alkali Mangan3.9 Yıl
Çinko Karbon4.2 Yıl
Lityum (Şarj Edilebilir)6.4 Yıl
Nikel Kadmiyum12.5 Yıl
Nikel Metal Hidrit7.3 Yıl
Lityum (Şarj Edilmeyen)6.1 Yıl
Kurşun Asit9.0 Yıl
Ortalama5.2 Yıl

(154.000 pilin değerlendirildiği Möbius çalışmasına göre yaklaşık değerlerdir)

Zamanla kullanılan pillerin zayıflamasının iki ana biçimi vardır; kapasite azalması ve güç azalması. Kapasite azalması, bir pilin depolayabileceği enerji miktarındaki azalma iken güç azalması, sağlayabildiği güç miktarındaki azalmadır. 

Ancak pillerimizin ömrünü birkaç basit önlem ile uzatılabiliriz. Gelin bunlara bakalım.

Pil Ömrünü Etkileyen Temel Faktörler

Nem

Piller nemli ortamlarda bulunmayı sevmezler. Nemli koşullarda saklandıklarında, üzerlerinde korozyon gelişebilir ve kullanılamaz hale gelebilirler. Bu nedenle piller neme karşı olabildiğince iyi korunmalıdır.

Pil satışı yapan firmalarda depolama sırasında yerden yüksekte olmalarına ve üç sıradan fazla pilin üst üste gelmemesine dikkat edilmektedir.

Sıcaklık

Piller kimyasal enerjiyi geri dönüşümsüz şekilde elektrik enerjisine çeviren elektrokimyasal cihazlardır. Sıcaklık kimyasal reaksiyonları etkileyebileceği için pil ömrünü etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.

Aşırı soğuk ve aşırı sıcak ortamlar pillere zarar verebilir. Pil üreticilerinin tavsiyelerini okursanız buzdolabında saklamanın hem nem hem de düşük sıcaklık nedeni ile zarar verdiğini belirttiklerini görebilirsiniz.

Kullanımı sırasında sıcaklığı artan pil içerisinde kimyasal reaksiyonların gelişmesi nedeni ile ömürleri de azalır. Hatta pillerin daha uzun ömürlü olması için bazı şarj aletlerinde soğutucu fan bulunmaktadır.

Şarj edilebilir piller şarj işlemi ya da kullanım sırasında aşırı ısınıyor ise işlemi durdurun ve yetkili servis ya da üretici ile iletişime geçin.

Sızıntı

Aşırı yüksek sıcaklıklar veya fiziksel etkiler nedeniyle, pillerde akıntı olabilir. Her iki durumda da, pilleri kullanmanızı öneririm. Uzun ömürlü olmaları için piller her tür fiziksel etkilere karşı korunmalıdır.

Şarj Durumu

Oluşacak kimyasal reaksiyonlar nedeni ile şarj edilebilir pilleri %0 ve %100 oranlarında uzun süre tutmayın. Batarya dolduğu an şarjdan alın, bataryanızın tamamen bitmesini beklemeden şarj işlemini başlatın.

Bazı telefon üreticileri %100 şarj olduktan sonra şarj işlemine devam edilmesinin bataryaya zarar verebileceğini, bazıları ise %20 doluluk oranına inilince şarj etmeye başlanması gerektiğini belirtiyorlar.

Yön

Piller saklarken, uçları aynı yönde olacak şekilde tutulmalıdır. Bu, tüm pozitif kutupları tek bir yöne ve tüm negatif kutupları ters yönde bakacak şekilde tutmanız gerektiği anlamına geliyor.

Doğru yönde saklamak kısa devre ve sızıntının meydana gelmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Kullanılmadıkları Zamanlar

Bir cihaz kullanılmadığı zaman içerisindeki piller çıkarılmalıdır. Eğer kullanmadığınız cihazlar içerisinde pilleri tutmaya devam edecek olursanız bir süre sonra sızıntı yapacaklardır.

Ayrıca sızıntı yapmasalar dahi kullanılmayan elektronik cihazların içerisinde cihazın içerisinde kalan pillerin enerjisi bir süre sonra biter.

Peki, Bug Out Çantasında Piller Nasıl Saklamalı?


Yukarıdaki önerilerin hepsini sağlayabilmenin en kolay yollarından birisi pilleri orjinal ambalajlarında saklamaktır. Ürünün orjinal ambalajı neme karşı koruma sağlarken kutuplarının aynı yöne bakar halde durmasını da sağlar. Ancak bu ambalaj, fiziksel koruma açısından biraz zayıf kalabilir. Hem su geçirmez olan hem de pillerin fiziksel etkilere karşı daha iyi korunmasını sağlayan plastik pil kaplarını kullanabilirsiniz.

Toparlamak istediğiniz çok sayıda kullanılmış piliniz varsa, pozitif ve negatif kutupları aynı yönde olacak şekilde düzenleyip lastik bantlarla bir arada tutmayı düşünebilirsiniz. Bu piller daha sonra su geçirmez kaplara veya plastik poşete yerleştirilebilir.

Aracınızda bulunan çantanın içerisindeki piller, yüksek sıcaklıklara maruz kalırsa beklenenden daha erken tükenecektir. Bu nedenle bug out çantanızı serin bir ortamda saklamanız gerekiyor.

Sonuç

Piller, acil durumlarda el fenerlerini ve diğer çeşitli cihazları çalıştırmamıza yardımcı olan kritik öneme sahip cihazlardır. İhtiyaç duyduğumuz zamanda onlara güvenmeyi ancak onlarla gerektiği gibi ilgilenerek umabilirsiniz. Bu nedenle depoladığınız pillerin erken bitmesini önleyecek şartları sağlayın.

Peki, siz pilleri nasıl saklıyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşabilirseniz hem bizim hem de diğer okurlarımızın faydasına olacaktır.


Yorumlar