Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Neden Ayvalık?



Kaliteli bir hafta sonu etkinliği yapmak hafta içinde bunalan vatandaşların aklına ilk gelen şey oluyor belki de. Bunun için de görülmeye değer olmasının yanında ulaşımı kolay ve yakın mevkiiler tercih edilmekte. İşte Balıkesir Ayvalık da bu kriterlere en uygun olan tatil beldelerinden birisi. Gelişmiş imkanları ile ücretli ve ücretsiz pek çok fırsat sunan ve Türkiye’nin en gözde tatil merkezi konumunda bulunan Balıkesir Ayvalık tatil beldesini daha yakından tanıyalım.

Ayvalık Hakkında Genel Bilgiler


Ayvalık, Balıkesir’in bir ilçesidir. Balıkesir aslen Marmara Bölgesinde bulunmaktadır ancak Ayvalık, Balıkesir’in Ege Denizi kıyısında bulunur. Yaz kış nüfusu yoğun olan bu bölgede kışın yerli halk kasaba hayatı yaşarken canlı bir nüfus yoğunluğu oluşturmaktadır. Yazları ise gerek yerli gerek yabancı turistlerin akınına uğrayan Ayvalık çoğu zaman ufak çaplı kentlerin bile nüfusunu aşmaktadır. Turizm açısından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisidir.

Süregelen tarih boyunca çeşitli uygarlıklara da ev sahipliği yapan bu küçük ilçe, hem tarihi dokusu hem de doğal güzelliğiyle görülmeye değer bir yer. Ayvalık’ta bulunan kalıntılar neticesinde çanak çömlek parçalarına rastlanmıştır. Roma ve Helenistik dönemlerde buralarda yerleşim yerleri olduğu tahmin edilmektedir.

Frigler, Misyalar, Lidyalılar ve Hititliler zamanında da aktif kullanılan bu bölge Bizans ve Osmanlılar döneminde de varlığını sürdürmüştür. İçinde irili ufaklı adalar bulunan ve şu an üzerine yerleşimin yasak olduğu adalar içinde bir ada vardır ki hikayesi hayli ilginçtir. Tımarhane Adası diye adlandırılan ada, ismini Osmanlı döneminde almıştır. Osmanlılar zamanında, fazla içip sarhoş olan Rumların sert rüzgarı yiyip ayılması için buraya gönderildiği ve adanın da isminin bu yüzden Tımarhane Adası olduğu rivayet edilmekte.

Ayvalık Nerededir?


Ülkemizin incisi konumunda olan bu şirin belde Ayvalık nerededir? Doğal bitki örtüsü ve temiz havasıyla tatilcilerin gözdesi olan belde Kuzey Egede bulunmaktadır. Ege Denizi, Ayvalık beldesinin batı kısmında yer almaktadır. Kuzey tarafında Balıkesir’in Burhaniye ilçesi bulunurken Güney tarafında de İzmir Dikili bulunmakta.

Neden Ayvalık?


Doğal güzelliği, temiz havası, güler yüzlü insanları, gelişmiş alt yapısı ve turistlik faaliyetleri, ulaşımının çok kolay olması etkenlerden birisi. Yaz tatilinde kaçamak için akla gelen ilk mekanlardan biri olan Ayvalık, gerek yerli gerek yabancı tatilcilerin gözdesi durumunda.

Mübadele zamanından izler barındıran bu belde de tarihin derinliklerine de dalmak mümkün. Eşsiz denizi, denize sıfır tatil evleri, istenilen her süreye göre ayarlanan kiralık evler bu beldeyi vazgeçilmez kılmakta.

Ayvalık İlçesinin Coğrafi Özellikleri

Geniş zeytin ağaçlarının olduğu bölge, zeytin açısından gayet bereketli. Çam ormanlarının fazla yer tuttuğu Ayvalık, Yunanistan’ın Midilli adasının tam karşısında bulunmaktadır. İçinde Ayvalık takım adaları diye adlandırılan takım adalarına sahiplik yapmakta.

Aslına bakılırsa Ayvalık, genel olarak adalar topluluğu şeklindedir. Kamış, Büyükkuruada, Kaşık, Güvercin ada bu adacıklardan bazılarıdır. Ayvalık’a bağlı büyük küçük toplam 22 ada mevcuttur. Adalardan en büyüğü Alibey Adası olup 1964 senesinde inşa edilen bir köprüyle Lale Adasına bağlanmıştır. İnşa edilen bu köprülerden birisi aynı zamanda Türkiye de inşa edilen ilk boğaz köprüsüdür.

Denize dik uzanan dağlar sebebiyle bu adacıkların oluştuğu gibi yine aynı sebepten kıyılarda girintiler ve çıkıntılar oluşmuştur. Ege Denizine 34 Kilometre kıyısı olan Ayvalık da koylar ve burunlar fazlasıyla mevcuttur ve görsel bir şölen oluşturmaktadır.

Ayvalıkta Ne Yapılır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Ayvalık turistik geziler için çok olanaklı ve gelişmiş bir tatil beldesi. İstenilen her türlü hizmetin alınabileceği ortamı sağlayan turizm şirketleri yerli yabancı turistleri misafir etmek için birbirleriyle yarışır vaziyette. İster denize sıfır villalarda kiralama usulü, ister otellerde kalabileceğiniz Ayvalık da pek çok seçenek sizi beklemekte. İlçenin Yunan adalarına yakın olması ve turistlerin buraya kolay ulaşmaları burayı çekici kılan bir diğer unsur.

Ayvalık’ta yapılabilecek aktiviteler:

  • Ayvalık adalarını ziyaret edebilir ve eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Sarımsaklı Plajı’nı ziyaret edebilir ve bu doğal güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Şeytan Sofrası ilginizi çekebilir. İsmi ürkütücü gelse de bu aslında bir lav birikintisi, yalnızca üstünde Şeytanın ayak izlerinin olduğuna inanılıyor. Şeytan Sofrası şehrin en yüksek yerlerinden birisinde bulunuyor ve bütün şehre hakim. Çevre adaların da çok rahat şekilde görüldüğü bu yükseklikten doya doya şehri izleyebilirsiniz.
  • II. Abdülhamid tarafından inşa edilen Hamidiye Camisini gezebilirsiniz.
  • Agia Paraskevi Manastırı, yukarıda sözü geçen Tımarhane Adasında bulunmaktadır.
    • Bu manastır hakkında farklı farklı rivayetler anlatılsa da en ilginci Meryem Ana’nın mezarının burada bulunduğudur.
  • İsmini, kelime manası kutsal su olan Ayazma’dan Ayazma Kilisesi, 1800’lü yılların sonlarına doğru yapılmıştır.
    • İçinden akan suyun kutsal olduğu inancı vardır, ondan dolayı bu ismi almıştır.

Bunların yanına ek olarak, Ayvalıkta bulunan şehre yakın köylere gidip kendinizi köy yaşantısının içinde bulabileceğiniz gibi, özlem de giderebilirsiniz. Bunun yanında tur şirketlerinin organize etmiş olduğu gezilerle denize açılabilir ve dalış yapabilirsiniz.

Doğa yürüyüşlerine çıkıp, yeşilliğin huzurunda kaliteli zamanlar geçirebilirsiniz. Eğer Ayvalık ziyaretiniz kış aylarına denk geldiyse her sene kış aylarından düzenlenen deve güreşlerini izleme fırsatı da yakalayabilirsiniz. Zeytin bahçelerini ziyaret edip, sofralarımıza kadar ulaşan bu mucizenin başlangıç noktasına şahit olabilirsiniz.

Kısaca belirtmek gerekirse Ayvalık, hem doğal hem de kültürel zenginliklerin doruğuna çıkabileceğiniz bir tatil köyü.  

Ayvalık’a Nasıl Gidilir?


Ulaşım olanaklarının gelişmesi belki de en çok turistlerin işine yaramış durumda, Ayvalık’a giden turistler için de bu durum geçerli. Peki Ayvalık’a nasıl gidilir? Bu güzide beldeye hem kara hem hava hem tren hem de deniz yoluyla ulaşım sağlanabilmekte.

İzmir’e yaklaşık 150 kilometre mesafe de bulunan ilçe de karayolu ağı oldukça gelişmiş düzeyde. Yunanistan tarafından gelecek yolcular için de Ayvalık ilçesine sürekli feribot ve Deniz Otobüsü servisi koyulmuş durumda. Deniz yolunu kullanarak yaklaşık olarak iki saat yolculukla şehre gelen turistler, gayet zahmetsiz bir şekilde tatillerine başlama imkânı buluyorlar.

Yurt dışından genel olarak aktarmalı şekilde ulaşılan şehre, yurt içinde aşağı yukarı bütün büyükşehirlerden direkt uçuş imkânı var. Ancak şunu da söylemek gerekir ki şehir içi ulaşımın büyük çoğunluğu karayolu ile sağlanmakta.

Ayrıca bütün bunlara ek olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarına bağlı İzmir Mavi Trenini kullanarak Balıkesir’e, daha sonrasında ayarlanan otobüslerle Ayvalık’a gidebilirsiniz. Ulaşımdan bahsetmişken şehir içi ulaşımdan da bilgi verelim. Şehir içinde ulaşım minibüs ve otobüslerle sağlanıyor. Gelişmiş bir sefer sistemi olan bu şehirde yeni yeni gelişen bir ulaşım ağı da var ki o da bisiklet. Şehri sokak sokak bisikletleriyle gezmek isteyenler için bu hizmet de verilmekte.

Ayvalık’ta Ne Yenir?

Ege sofralarının vazgeçilmez yiyeceği zeytinyağını söylemeden geçemeyiz. Bunun yanında mutlaka tatmanız gereken papalina balığı diyebiliriz. Yılın sadece belli aylarında çıkarılan bu balık, kılçığının az olması sebebiyle zorluk çekmeden yenir. Ayrıca hamsiye olan benzerliğinden ötürü de gayet tanıdık gelmekte.

Papalina Balığı

Her türlü deniz ürününün yanında, yeşillikler de Ayvalık mutfağında geniş yer tutmakta. Ayvalık kültüründe bulunan bütün yeşilliklerin salatası yapılmış desek yeridir. Ve kapanışı tabii ki artık bilmeyenin kalmadığı Ayvalık tostuyla yapmak istedik. 

Ayvalık Tostu

Ayvalığa kadar gitmişken Ayvalık tostunu denemeden dönmek olmaz. İçinde kaşar, sucuk, salam, sosis, ketçap, mayonez bulunan ve özel ekmekten yapılan bu tost gerçekten tatmaya değer.


İleri Okuma İçin; 1, 2, 3, 4, 5


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır. Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz. Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım. Amatör Telsiz Nedir? Amatör telsiz , insanların ticari olmayan amaçlarla b

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama