Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır?


Heyecan ve adrenalin dolu bir aktivite arayanların son dönemlerde en çok tercih etmiş olduğu spor yamaç paraşütüdür. Ülkemizde pek çok alanda gerçekleştirilen bu sporun günümüzde oldukça popüler hale geldiğini ve pek çok kişi tarafından ilgi ile karşılandığını söyleyebiliriz. Sizlerde yamaç paraşütü hakkında araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır? sorularına cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu soru son dönemlerde tabiri caizse adrenalin tutkunlarının oldukça çok araştırmış olduğu bir spor dalıdır. Özellikle birçok kişi tarafından yamaç paraşütünün profesyonel bir şekilde yerine getirilmeye çalışıldığını görebilmekteyiz. Peki, yamaç paraşütü hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.

Yamaç Paraşütü Nedir?


Yamaç Paraşütü, ekstrem sporlar arasında yer alan ve yüksek bir mevkiden kişilerin kendisini vadiye salması ile gerçekleştirilen hava sporlarından bir tanesidir. Son dönemlerde ülkemizde yamaç paraşütünün oldukça çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Özellikle yapılan yamaç paraşütü festivalleri ile birlikte bu spor ilgileri üzerine çekebilmeyi başarmıştır.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?


Yamaç paraşütü kişilerin yüksek bir alandan hızlı bir şekilde koşarak kendilerini boşluğa bıraktığı bir spordur. Adrenalin ve heyecan dolu bir spor dalı olan yamaç paraşütünün yapılırken oldukça temkinli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Öncelikle ekipmanların üzerinize tam ve sağlam bir şekilde bağlandığından emin olmalı ve malzemeler üzerin de herhangi bir yıpranma ve yırtılma olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde bu sporu gerçekleştirirken bu hususlara dikkat etmemeniz can güvenliğiniz başta olmak üzere belirli problemler ile karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır.

Yamaç Paraşütü İçin Kullanılan Malzemeler


Yamaç paraşütü için kullanılan malzemelerin ne olması gerektiğini mutlaka bilmelisiniz. Bu konuda yamaç paraşütü yapacak olanları bilgilendireceğiz. Yamaç paraşütü için kullanılan malzemeler nelerdir, hangi ekipmanların kullanılması gerektiğini merak ediyorsanız, hemen sizlere açıklayalım. İşte yamaç paraşütü için kullanılacak malzemeler;   

  • Kanat Kullanımı: Yamaç paraşütü, birçok tutkunun severek yapmış olduğu adrenalin dolu sporlardan biridir. Yamaç paraşütün en önemli malzemelerinden biri kanat olduğunu söylememiz gerekir. Tabi ki hava koşullarına bağlı olarak da kullanılacak kanat kubbede bir değişkenlik durumu söz konusu olabilir. Kanatlar, ipek ya da polyester karışımından özenle hazırlanır. Kullanılan ip kısımları ise olabildiğince ince şekilde tasarlanır. Uçmak için ise gerekli olan ilk malzeme olduğunu söyleyebiliriz.
  • Yamaç Paraşütü İçin Askı İpi: Yamaç paraşütü malzemeleri arasında askı ipi yer alır. Askı ipinin de yüzlerce farklı çeşidini bulmanız son derece kolay olacaktır. Askı ipi, kanada bağlı şekildedir. Denk bir şekilde durmasına yardımcı olur. Bu sayede yamaç paraşütü yapacak olan sporcularda, sorun yaşamadan sporunu gerçekleştirme şansına sahip olur.
  • Kuşam Harness ve Kullanımı: Harness diğer adıyla ise kuşam olarak ifade edilir. Bu bölüm aslına bakılırsa pilot koltuğu olarak ifade edilebilir. Tahta yahut plastik olmak üzere farklı şekilde üretimi yapılır. Aynı zamanda da kumaştan imal edilmiş olan özel sırt dayama bölümü bulunuyor. Kolon ve omuz askı bölümü yer alır.
  • Kolon ve Kullanımı: Yamaç paraşütü sporu denildiği zaman mutlaka bilinmesi gerekenlerden biri olarak ise karşımıza kolonlar geliyor. Kolonlar harness ve iplerin sorunsuz bir şekilde birleştirilmesine yardımcı olur. Diğer bir görevi ise iplerin hemen hepsinin bir anda tutup çekebilmesini sağlıyor olmasıdır. İpleri birbirinden ayırmanıza gerek kalmadan, çok kolay bir şekilde harness değişikliği yapılır.
  • Kask ve Kullanımı: Her spor dalında olduğu gibi yamaç paraşütü yapacaklar içinde mutlaka kask kullanımlarına başvurulmalıdır.  Yüzün korunması açısından, kask kullanımları son derece önemlidir. Fakat kasklarında kendi içerisinde tercih edeceğiniz modelleri yer alır. Bunlar nelerdir diye bakıldığı zaman ise yüz korumalı ve yüz korumasız olmak üzere iki kısma ayrılır. Buna göre yamaç paraşütü yapacak kişilerde seçimlerini yapmaya başlayacaklardır.
  • Telsiz: Olası kazaları engellemek için diğer pilotlar ve yer üniteleri ile iletişime geçilmesi için önemlidir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz malzemelerin yanı sıra yamaç paraşütü yaparken edinebileceğiniz ve kullanacağınız pek çok malzemenin olduğunu belirtebiliriz. Bu malzemelerin kalitesi ve sağlamlığı hakkındaki bilgilere profesyonel bir şekilde bu sporu yapanlar tarafından ulaşabilirsiniz.

Yamaç Paraşütünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her spor dalında olduğu gibi yamaç paraşütü de bazı riskleri içerisinde barındırmaktadır. Bundan dolayı yamaç paraşütünü gerçekleştireceklerin oldukça temkinli ve dikkatli bir şekilde davranması gerekmektedir. Tandem şekilde yapılacaksa yedek paraşüt bulundurulmalıdır. Yamaç paraşütü yapılırken malzemelerin kaliteli ve sağlam olması dikkat edeceğiniz en önemli husustur. Bunun yanı sıra hava durumu da dikkat etmeniz gerekenler arasında yer almaktadır. Profesyonel bir kişi ile yamaç paraşütünü gerçekleştirmeniz herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmamanız adına oldukça önemlidir.

Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır? sorusuna ilişkin olarak edinmeniz gereken bilgileri sizlere yukarıda açıklamaya çalıştık. Adrenalin ve heyecan arayanlar için bu sporun oldukça iyi bir spor olduğunu dile getirebiliriz. Burada belirtmiş olduğumuz üzere ekipmanlarınızın kaliteli olması ve profesyonel kişiler ile bu sporu gerçekleştirmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca sizlerin de yamaç paraşütü ile ilgili olarak bir düşünceniz var ise bunu yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yamaç Paraşütü İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Yamaç paraşütü nedir?

Hava sporları ile ilgilenen adrenalin severler tarafından 1980'li yıllarda bulunmuş bir spor dalıdır. Sporcular serbest paraşütleri ile beraber yamaçlardan koşarak havalanır. Yamaç paraşütleri, ilgili uluslararası sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava araçları sınıfına girmektedir. İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılmaktadır. 

Yamaç paraşütü nasıl yapılır?

Ağırlığı yaklaşık 10 kg olan paraşüt ile yüksek bir tepeye çıkılır. Sonrasında uygun eğimli ve güvenli bir alandan rüzgarın kaldırma gücü de kullanılarak havalandırılır.

Yamaç paraşütünde ne giyilir?

Paraşüt tandem (profesyonel pilot eşliğinde) yapılıyor ise spor ayakkabı ve günlük kıyafetler kullanılarak yapılabilir, özel bir kıyafet giyilmesine gerek yoktur.

Sadece uzmanlar tarafından kalkış esnasında olabilecek kazalarda yaralanma ihtimaline karşı mümkünse uzun kollu kıyafet giyilmesi önerilmektedir.

Ayrıca konforlu bir kalkış (ilk kalkış anında koşulması gerekebilir) için spor ayakkabı ve gözlerinizin rahatsız olmaması için güneş gözlüğü de takabilirsiniz.

Geriye kalan güvenlik ekipmanlarını pilotunuz sizin için sağlayacaktır.

Yamaç paraşütü nasıl öğrenilir?

Yamaç paraşütü lisansını Türk Hava Kurumundan alabilirsiniz. 15 günlük başlangıç kursu, eşlik eden 3 aylık tekamül kursu ile yamaç paraşütü pilotu sertifikasını alabilirsiniz.

Yamaç paraşütü hangi saatlerde yapılır?

Güvenlik sebebi ile gündüz saatlerinde yapılmaktadır. yapılacak olan bölgenin rüzgar durumu kalkış saatlerini etkilemektedir.

Yamaç paraşütü hangi mevsimde yapılır?

Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yapılmaktadır. Sonbahar ve kış ayları hem yağış hem de rüzgar açısından tehlike yaratabilmektedir.

Türkiye'de yamaç paraşütü nerelerde yapılıyor?

1. Muğla, Babadağı
2. Kayseri, Ali Dağı
3. Antalya, Ölü Deniz
4. Elazığ, Hazar Baba Dağı
5. İzmir, Bozdağ
6. Ankara, Gölbaşı
7. Ordu, Boztepe
8. Hatay, Samandağ
9. Adana,
10. Trabzon, uzungöl
11. Kocaeli, Kartepe
12. İstanbul, Ormanlı
13. Sakarya, Serdivan
14. Tekirdağ, Uçmakdere
15. Eskişehir, İnönü
16. Bolu, Abant

Yamaç paraşütü için yaş sınırı var mı?

Yamaç paraşütü yapılabilmek için 16 yaş üzerinde olunması gerekmektedir. 16 yaş altında ise veli / vasi izni gerekir.

Kimler yamaç paraşütü yapamaz?

1. 16 yaşından küçükler,
2. Yükseklik korkusu olanlar,
3. Kronik kalp hastalığı öyküsü olanlar,
4. Kronik solunum yolu hastalığı (astım gibi) olanlar,
5. Gebeler,
6. Alkol kullanmış olanlar,
7. Psikiyatrik hastalığı olanlar,
8. 105 kg ve üzerinde ağırlığı olanlar yamaç paraşütü yapamaz.

Kaynakça:

İleri okuma için kaynaklar; 1, 2, 3 ,4, 5, 6


Yorumlar

  1. Adsız01 Mart

    Sizi dikkatli bir şekilde takip eden bir kişi olarak tüm faaliyetlerinizi beğeniyorum. Yamaç paraşütü kısmı özellikle dikkatimi çekti sinop ilinde de artık uçuş yapılabilecek tepeler mevcut. THK tarafından da incelenmiştir. Özellikle egemen İzmiri arkadaşımızı bu tarafa yolu düştüğünde beklediğimizi ifade etmek istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Adsız01 Mart

    Egemen İzmirli klavyenin azizliğine uğradım. 🙃

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır. Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz. Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım. Amatör Telsiz Nedir? Amatör telsiz , insanların ticari olmayan amaçlarla b

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama