Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Kovboylardan Öğrenebileceklerimiz...


Çok değil bizden 100 - 200 yıl önce yaşamış olan insanlara baktığımızda şehir hayatından uzakta iken hayatı idame ettirebilmek adına öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu görebiliriz. 1800'lerde yaşayan insanların günlük rutinleri sadece hayatta kalmaya odaklıydı. Keyif aldığımız şeylerden oldukça uzak bir yaşam tarzı sürmüş olsalar da modern hayatta kalma teçhizatları olmadan bunu başarabildiler. Ve bugün dönüp baktığımızda bunu sahip olduklarını ihtiyaç duyduklarına dönüştürerek yaptıklarını görebilmekteyiz.

Kovboyları ele alalım. Tarihsel olarak Amerikan kovboyları ilk olarak Meksikalı vaqueroların, Amerikalılara, sığırlarla nasıl güdeceklerini öğrettikleri San Antonio yakınlarındaki küçük bir kasaba olan Pleasanton, Teksas'ta ortaya çıktılar.


Yolların ve Konaklama Yerlerinin Bilgileri

Kovboyların haritaları veya GPS cihazları olmadığı için nereye gittiklerine dair bilgileri genellikle kamp ateşi etrafındaki konuşmalardan öğrendikleriyle sınırlıydı. Diğer konuların yanı sıra, bu tür bilgiler bir kişiden diğerine aktarıldı ve yeterince doğru açıklamalar sağlandı, böylece ülkenin bir parçasını hiç görmemiş olanlar sürüsünü güderken gidecekleri yerler hakkında bilgileri oldu.



Atlar, kovboyların ulaşım araçlarıydı. Birçoğunun bindikleri at dışında eşya taşıdıkları bir atları daha vardı. Atlar bulduklarını yedikleri için pratiktir. Bir atı beslemek ve sulamak, bir kamyonu mazotla doldurmaktan çok daha kolaydır. Atlar,sizi en iyi dört çeker araçların gidemeyeceği yerlere de ulaştırabilir. Taşıma kapasitesi sınırlı olsa da, bu bir veya iki yük atı kullanılarak hızla çözülür.

Silahları

Hollywood, kovboyları sadece bir sonraki çatışmayı arayan bir silahşörler gibi gösterse de, işler öyle değildi. Birçok kovboy tek bir silah taşır, bu silahı da kanun kaçaklarından değil, yırtıcı hayvanlardan korunmak için kullanırdı. Suça yönelecek kadar aptal biri, İç Savaşta savaşan adamlara sert bir şekilde binmeye çalıştıklarının farkına varması gerektiğinden, Kızılderililerle çatışmalar kanun kaçağı olanlardan daha yaygındı. Kasaba halkı bile belaya hazırdı.



Ama hayat tehlikelidir ve kovboylar bu tehlikeleri bugün benden ve senden daha iyi anladılar. Böylece nereden gelirse gelsin onunla başa çıkmaya hazırdılar. Profesyonel savaşçı değillerdi ama savaş günlerini hatırladılar ve onlar tarafından sonsuza dek değiştiler.

İyi Bir Bıçak

Kovboylar, bugün sahip olduğumuz tüm araçlara sahip değildi. Tel testereler, baltalar ve çok amaçlı aletler yoktu. Çiftlik binalarında, hatta arabada bile bir balta bulabilirsin, ama baltayla kesinlikle atlarının ağırlığını düşürmezler. Yani hayır, çiftlik için bir şeyi onarmak için özel bir görevde bulunmadıkları sürece, kovboy tüm alet takımı olarak iyi bir bıçakla idare etti.

Özellikle yakınlarda akarsular varsa, vahşi doğada bıçağı keskin tutmak pek sorun olmaz. Ancak ne yazık ki, bir dere yatağından koparılan birçok kaya, derme çatma bir honlama taşı haline geldi ve kullanıcının işi bittiğinde tekrar suya atıldı.

Yağmur Kayganlaştırıcı

Kovboyun tüm barınağı bir yağmurluk ve battaniyelerinden oluşuyordu. Birçoğunun onsuz yapmasına rağmen, bazılarının bir zemin sayfası da vardı. Yağmur kayganlaştırıcı onları eyerde kuru tutar ve sonra geceleri yağmurun onları ıslatmasını önlemek için battaniyelerini örterdi. Yalın bir çerçeveyi örtmek için kullanarak derme çatma bir sığınak olarak bile kullanılabilir.

Bu, kovboyların genellikle barınaksız olduğu anlamına gelmez. Çiftlikte çalışırken, gündüz çalışmaları sırasında nadiren daha uzağa giderlerdi, böylece geceleri ranzaya geri dönemezlerdi. Ama aynı zamanda eldeki malzemelerden doğaçlama sığınaklar inşa etmede de tipik olarak uzmanlardı.

Ateş Başlatıcı

Ateş başlatıcılar, kovboyun taşıdığı hayatta kalma teçhizatının en önemli parçalarından biriydi. Tarz olarak önemli ölçüde farklılık gösteren bu ürünler, bir metal kıvılcım demiri ve bir parça çakmaktaşının yanı sıra kav için kullanılacak malzemeyi içeriyordu. Kovboylar bu malzemeyi buldukları zaman yeniler ve her an ve her yerde ateş yakmaya hazır olmalarını sağlardı.

Daha sonra, kibrit icat edildi ve birçok kovboy kolaylık sağlamak için bunları taşıdı. Yine de, bugün bildiğimiz güzel tahta vuruşlu her yerde kibritleri değildi. Bunlar herhangi bir yere çarpabilirken, daha küçük olma eğilimindeydiler, bu da çıranın hızlı bir şekilde yakalanması gerektiği anlamına geliyordu. Çakmaktaşı ve çelikle ateş yakmaya alışmış insanlar için bu o kadar da önemli bir şey değildi.

Su Matarası

Kovboylar, genellikle iki litrelik mataralar taşırdı. Bu genellikle onları ve atlarını gün boyu geçirmeye yetecek kadar su olmalıydı. Çoğu durumda su kenarında kamp kurarlardı ve ev çiftliği kalıcı olarak suyun bulunduğu yere yerleştirildi. Ama Teksas'ın sıcağında ve güneşinde, o su matarası çok uzağa gitmedi.

Suya vardıklarında, herhangi bir kovboyun yaptığı ilk şey, matarasındaki suyu boşaltmak ve yeniden doldurmak, çabucak ayrılmak zorunda kalırlarsa en azından tam bir mataraya sahip olmalarını sağlamaktı. Bunu yaptıktan sonra, kamp kurarlardı ya da ne yapmaları gerekiyorsa.

Bu mataralar kovboy tarafından dikilmiş kat kat kumaşlarla kaplıydı. Kantinlerini doldurmak için suya daldırdıklarında o bez de ıslanırdı. Daha sonra su buharlaştıkça içeride tutulan suyu soğutur.

Gıda

Bir kovboyun heybesinin içinde her zaman birkaç günlük bir yiyeceği bulunurdu. Güzel bir yemek yapmak yeterli olmasada hayatlarını devam ettirmek için yeterli olacaktır. Hardtack, tuzlu domuz eti veya domuz pastırması, Jerky, pemmican ve kahve ile birlikte en yaygın olanıydı. Alabilseler, yanlarında biraz kuru meyve de taşırlardı.

Tencere

Taşıması biraz zor olsa da, çoğu kovboyun yanlarında en azından küçük bir tencere seti olurdu. Bu küçük bir tencere, bir cezve, bir teneke tabak ve bir fincandan oluşurdu. Çok olmasa da birlikte yemek yemesi ve özellikle bir fincan kahve yapması onun için yeterliydi. Günde 14 saat veya daha fazla çalışan izci eller için kahve gerekliydi.

Olta ve Kancalar

Kovboylar karada yaşamaya alışmışlardı. Avlanmak günün normal bir parçasıydı, ava zaman ayıracakları için değil, gözlerini her zaman av için açık tuttukları için. Sonra, fırsat doğduğunda, akşam yemeği için kendilerine bir şeyler hazırlarlardı.

Balık tutmak da aynı şekildeydi. Bir kovboy için balık tutmak, dere veya göl kenarında oturup şekerleme yapmak değil, birkaç dakika içinde akşam yemeği yakalamak demekti. Fırsatları olduğunda ve özlem onları vurduğunda, solucanlar, cırcır böcekleri veya bulabildikleri her şeyle bir kancaya yem atarlar ve akşam yemeği için biraz balık yakalamaya çalışırlardı.

Bandana

COVID'den kurtulduktan sonra, herhangi birimiz bandana takma fikrini takdir etmeliyiz. Yine de virüslerle ilgilenmiyorlardı; bandanayı esas olarak tozu solumak için giydiler. Burun ve ağzı kapatan bir bandana, virüsleri yakalamak için çok iyi çalışmasa bile tozdan korunmak için iyi bir filtredir.

Ama bandana daha fazlasını yapabilirdi. Banyo yapmak için bir el bezine, sudaki tortuları gidermek için bir filtreye veya bir yarayı örtmek için bir bandaja kolayca adapte oldu. Sınırlı donanıma sahip olan kovboylar, sahip olduklarını kullanmakta çok yaratıcıydılar.

Şapka

Hazırlık camiasında çok az insan onlardan böyle bahseder, ancak şapkalar değerli hayatta kalma teçhizatı parçalarıdır. Soğuk iklimlerde olanlar için şapkalar, vücut ısısını koruyarak başın korunmasına yardımcı olur. Vücudun kan ihtiyacının dörtte birinin başa gittiği düşünülürse, başınızı sıcak tutmak için şapka takmak çok mantıklı.

Teksas'ın sıcağında ve dahası Meksika'da, şapka gölge olarak gerekliydi, boynun başını, yüzünü ve sırtını koruyordu. Buna ek olarak, klasik kovboy şapkası stili üzerinde bir miktar etkisi olan Meksikalı fötr şapka, daha fazla gölge sağlayarak, yaz sıcağında vaquero'ları daha serin tutmaya yardımcı olur.

Ceket

Tıpkı şimdi olduğu gibi, mont kendimizi soğuk havalardan korumanın önemli bir parçası. Asla derileri üzerinde veya eyerlerinin arkasına bağlı olmadan ev çiftliğinden çıkan bir kovboy bulamazsınız. Buna ek olarak, hava hızla değişebilir, bu da geceleri sıcaklık hızla düştüğünde sıcak tutmayı gerekli kılar.

Yapması daha zor olduğu için çok az kovboy eldiven takıyordu. Bunun yerine, öncelikle eldiven giydiler. Eldivenlerle çalışmak daha zor olsa da, parmaklar bir arada olduğundan ve ısılarını paylaşabilecekleri için elleri daha sıcak tutma avantajına sahiptirler. Ek olarak, eldivenin iç kısmındaki bir yarık, gerektiğinde bir şeyi kavramak için başparmağın kaymasına izin verir.

Piggin' Dizeleri

Paracord olmadan önce, domuz ipleri vardı. Bunlar, genellikle deri parçalarından kesilen ve kordon olarak kullanılan sığır derisi şeritleridir. Esas olarak, atılan bir ineğin bacaklarını birbirine bağlamak ve onu damgalamak için tasarlanan kovboylar, kısa süre sonra, kordona ihtiyaç duyulduğunda çok çeşitli şeyler için yararlı olduklarını keşfettiler.

Tütün

Sigara içmeyen kovboylar bile genellikle üzerlerinde bir torba tütün taşırdı. Eski Batı'da en yaygın ticari mallardan biriydi ve orada yaşayan Kızılderili Kızılderililerine iyi niyet göstermenin kesin bir yoluydu. Kovboylar, iyi doğalarını belirtmek için yol boyunca karşılaştıkları başkalarına da tütün sunabilir.

Yatak Örtüsü (Mat)

Bir kovboy, yolculuğu boyunca tüm eşyalarını yanında taşımak zorundaydı. Zorlu hava koşulları ve arazi şartlarına dayanıklı malzeme seçimi kesinlikle en önemli durumlardan biriydi.

Birkaç yedek dergi, birkaç hafif gömlek, iyi bir takım elbise, bir veya iki kitap ve kendileri için özel birinin resmi ve hatta yedek bir silah yanlarına alabildikleri eşyalardı. Belki bu size tuhaf gelebilir ama Kovboylar iyi okuyuculardı. Birçoğu batıya taşınmadan önce okumaya alışmış iyi eğitimli adamlardı. Haberleri takip etmek için gazete ve dergileri yanlarından ayırmazlardı.

Tabi ki dinlenmek için ateş başında hazırladıkları kamp alanlarının vazgeçilmezi de yanlarında taşıdıkları yatakları idi. Aslında buna yatak demek doğru olmaz. Az yer kaplaması ve atlarını yormamak için yanlarında mat benzeri bir kalın deri parçası taşırlardı. Bu ekipmanı rulo yaparak atlarının eğer kısmına bağlar ve kamp alanlarında kullanmak üzere bu ekipmana değer verirlerdi.


Günümüzde Bushcraft olarak adlandırılan doğa aktivitesinin ataları olarak tanımlayabileceğimiz Kovboylar ile ilgili anlatılabilecek daha fazla şey olsa da kısaca size bu konu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız yazımızı beğenmişinizdir. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır. Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz. Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım. Amatör Telsiz Nedir? Amatör telsiz , insanların ticari olmayan amaçlarla b

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama