Doğada zaman geçirmek yaralanmaları beraberinde getirebiliyor, umarım aktiviteleriniz sırasında yaralanmalarınız ufak tefek sıyrıklardan öteye geçmez. Ancak bir kanamaya yardım etmeniz gerekirse önce ortam ve kendi güvenliğinizi sağladıktan sonra harekete geçmeyi aklınızdan çıkarmayın. Sizlerle bu yazımızda doğada karşılaşabileceğiniz kanamaları durdurma yaklaşımlarını anlatacağız. İyi okumalar. Bushcraft Okulu olarak her türlü yaralanmalarda profesyonel sağlık hizmeti almanızı öneriyoruz. Makalenin devamında anlatılacak olanlar bilgi verme amacı ile paylaşılmıştır. Yapılacak uygulamalar tamamen sizin insiyatifinizde olup, yazar ve site yönetimi sorumluluk kabul etmemektedir. Bir kanama ile karşılaştığınızda en önemli adım sakinliğinizi korumaya devam etmeniz olacaktır . Sonrasında; Kazazedenin bilincinin yerinde olup olmadığını sorgulayın, Bilinci, kişiye basitçe ismi ile seslenerek , cevap vermiyorsa omzundan hafifçe sarsarak değerlendirebilirsiniz. Nereden yaralandığını tespit edi
Tüplü Dalış Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüplü Dalış Nedir? Nasıl Yapılır? sorusu ile birlikte pek çok kişi bu sporu profesyonel anlamda yerine getirmeye çalışmakta ve nasıl yapacağı hakkında bilgi toplamaktadır. Ülkemizde son dönemlerde oluşturulan tüplü dalış alanları ve faaliyetleri ile beraber bu sporun oldukça iyi bir hale gelmiş olduğunu söyleyebiliriz. Peki, tüplü dalış hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.Tüplü Dalış Nedir?
Tüplü Dalış, su sporları arasında yer alan ve su altı keşiflerinin yapılmış olduğu bir spor dalıdır. Son zamanlarda yapılan festivaller ve tanıtımlar ile birlikte ülkemizde sıklıkla tercih edilen bir su sporudur. Maske, dalış elbisesi, dalış tüpü gibi malzemeleri kullanarak tüplü dalış sporu yerine getirilmektedir. Sizlerde keyifli bir şekilde vakit geçirmek ve stres atmak adına tüplü dalış sporunu tercih edebilirsiniz.Tüplü Dalış Nasıl Yapılır?
Tüplü dalış, profesyonel anlamda kullanılan malzemeler ile birlikte tek başsına yapılacağı gibi aynı zamanda belirli bir ekip ile beraberde yapılabilmektedir. Tüplü dalış malzemeleri temin edildikten sonra belirlenen alan içerisine dalış gerçekleştirilerek suyun altındaki zenginlikleri ve güzellikleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca son dönemlerde yapılan su altı tüplü dalış festivalleri veya eğitimleri ile birlikte ekip halinde bu sporu gerçekleştirmeniz sizler açısından daha faydalı olacaktır.Tüplü Dalış İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
- Maske Gözlük ve Kullanımı: Tüplü dalış kullanacak olanların mutlaka kullanması gereken malzemelerden biri de maske gözlük olduğunu söyleyebiliriz. Maske- gözlük, su altında daha rahat bir şekilde gezinebilmenize yardımcı olur. Gözün korunmasını ve su altının daha rahat şekilde izlenmesini sağlar. Dayanıklı bir şekilde tasarlanmış olan maske ve gözlüğün kullanılması gerekir. Deniz ve okyanuslarında güzelliklerini sorunsuz bir şekilde görmenize yardımcı olacaktır.
- Palet ve Kullanımı: Tüplü dalış yapacaklar için palet kullanımı mutlaka şarttır. Su altında sağlayacağı itiş kuvveti sayesinde gezinmelerinizi rahatça yapmanıza yardımcı olacaktır. Su içerisinde sorunsuz bir şekilde hareket etmenize yardımcı olur.
- Dalış Elbisesi ve Kullanımı: Islak ve aynı zamanda kuru olmak üzere, dalış elbiselerini de iki kısma ayırmamız mümkündür. İklim koşullarından suyun derinliklerine göre özel olarak üretilmiş bir üründür. Böylelikle dalış yapacak olan sporcuların, su altında rahat ve güvenli olmasına yardımcı olacaktır.
- Dalış Çantası: Dalış tutkunları için mutlaka olmazsa olmazlardan biri olarak ise karşımıza dalış çantası çıkmaktadır. Birbirinden farklı şekilde tasarlanmış olan dalış çanta modelleri bulunuyor. Buna göre sizlerde su altı sporlarını yapacaksanız, dalış çantanızı mutlaka hazırlamaya başlamalısınız.
- Dalış Aksesuarları: Konsol, pusula, dalış maskesi gibi daha sayabileceğimiz pek çok ürünlerde dalış aksesuarı içerisinde yer alır. En iyi ve kaliteli birbirinden güzel dalış aksesuarlarını sizlerde tercih edebilirsiniz. Bu sayede su altı sporlarını da bundan böyle sorunsuz şekilde yapma şansına sahip olursunuz.
Tüplü Dalışta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tüplü dalış sağlarken kişilerin dikkat etmesi gereken pek çok unsur yer almaktadır. Bunun öncelikle kaliteli malzeme kullanılması olduğunu dile getirebiliriz. Malzemelerin sağlam ve kaliteli olması sizlerin profesyonel anlamda ve sıkıntısız bir şekilde tüplü dalış gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca herhangi olumsuz bir duruma karşı olarak bunu profesyonel kişiler ile birlikte yerine getirmeniz de oldukça önemli ve dikkat etmeniz gereken bir konudur.Sık Sorulan Sorular
Tüplü Dalış Nedir? Nasıl Yapılır? sorusuna ilişkin olarak edinmeniz gereken bilgileri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Günümüzde pek çok kişi tüplü dalışı nasıl yapacağı konusunda bilgi edinmeye çalışmaktadır. Belirtmiş olduğumuz üzere önerilere kulak vermeniz ve tüplü dalış gerçekleştirmeniz sizlerin en iyi şekilde bu faaliyeti yerine getirmenizde yardımcı olacaktır. Ayrıca sizlerde tüplü dalış ile ilgili olarak düşüncelerinizi yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.Tüplü dalış nasıl yapılır? Yüzme bilinmesi gerekli mi?
Oksijen tüpü, maske gibi soluma ekipmanları ve dalış kıyafeti kullanılarak yapılan su altı sporudur. Yüzme bilmeyenler de deneyimli kurs merkezlerinin denetimi altında tüplü dalış yapabilirler.
Tüplü dalış eğitimi nerelerde veriliyor?
Eğitimler, özel kurslar aracılığı ile verilebilmektedir. Denize kıyısı olan hemen her ilimizde dalış kursu veren eğitim kurumları buunmaktadır.
Tüplü dalış malzemeleri nelerdir?
Temel dalış malzemeleri; maske, şnorkel, palet, dalış tüpü, regülatör ve denge yeleğidir.
Tüplü dalış kaç dakika sürer?
12 litrelik bir tüp kullanırsanız yaklaşık 25 - 45 dakika sürecektir.
Tüplü dalışta kaç metre derinliğe inilebilir?
Sportif amaçlarla yapılışlarda maksimum sınır 18 yaş altındakiler için 18, daha büyükler için ise 30 metredir.
Tüplü dalış için yaş sınırı var mı?
Eğitim alabilmek için 14 yaşını doldurmuş olmanız istenmektedir.
Tüplü dalış için kilo sınırı var mı?
Belirlenmiş bir üst kilo sınırı olmamakla birlikte aşırı kilolu olmak komplikasyon gelişme riskini artırmaktadır.
Kimler tüplü dalış yapabilir? Kimler yapamaz?
Genel sağlık durumu iyi olan, yüzme bilen, en az ilkokul mezunu olan ve 14 yaşını aşmış herkes tüplü dalış yapabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder