Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Kuşadası'na Yolunuz Mutlaka Düşsün


Kuşadası Ege'nin önemli turizm merkezlerinden birisidir. Yaz tatili denilince ilk akla gelen yerlerden birisi olan ilçe Aydın'a bağlı olup il merkezine 70 km mesafede yer alıyor olsa da çoğunlukla İzmir'in ilçesi zannedilir. Karıştıranlar, Kuşadası'nın İzmir'e Aydın ile nerede ise aynı mesafede - sadece 90 kilometre uzaklıkta - bulunması ve 1957 yılına kadar zaten İzmir'e bağlı bir ilçe olması nedenleri ile pek de haksız sayılmazlar.

Coğrafi Olarak Kuşadası

İlçe, doğusunda Söke, batısında Ege Denizi, kuzeyinde İzmir, güneyinde ise Söke ile çevrilidir. Genellikle Akdeniz ikliminin etkileri görülür. Adrese dayalı kayıtlı nüfusu 107.000 civarında olsa da bu sayı yaz aylarında 2 milyonu geçiyor.

Kuşadası'nda önemli geçim kaynakları arasında turizm ve tarım başı çekmektedir. Zeytin, pamuk, incir ve tütün bölgede yetiştirilen önemli tarım ürünleri arasında yer alır.


Kuşadası'nın Tarihi

Kuşadası'nın kuruluşu milattan önceye dayanmaktadır. Ada köklü uygarlıklara merkezlik yapmıştır. Kuşadası'nın kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmese de araştırmacılar ilk yerleşimlerin Ege'de deniz ticareti ile uğraşan İyonya Uygarlığı tarafından yapıldığını belirtiyorlar.

Şehir kurulurken ilk yerleşim yeri Pilavtepe etekleri olarak seçilse de daha sonra Andız Kalesi'nin bulunduğu yere doğru şehir genişlemiştir. Andız Kalesi'nin bulunduğu yer eski Kuşadası’nın eski yerleşkesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Kuşadası İyonya egemenliğinden sonra, Bizans'ın eline geçmiş. Bizans'ın zayıflamasıyla Venedik ve Cenevizliler burayı alarak deniz ticareti için önemli bir üst haline getirmiştir.

Kuşadası'nın İsmi Nereden Gelmiş?

Kaynaklarda şehrin ismi hakkında farklı bilgiler bulunuyor. Bazı tarihçiler şehrin adının Bizans döneminde bazıları ile Osmanlı döneminde konulmuş olabileceğini belirtse de yaptığım araştırmalarda Cenevizliler döneminde "Scala Nuova" olarak anılan şehrin Osmanlı egemenliğine girmesi sonrasında Kuşadası isminin ön plana çıktığını gördüm.


Scala Nuova

Kuşadası ismine gelince, yerel halk tarafından aktarılan hikayelerde Fatih Sultan Mehmet döneminde genişletilen kalenin etrafına kuşların yuva yaptığı ve zamanla bu kuşlardan dolayı şehrin Kuşadası olarak anılmaya başlandığı anlatılıyor.

Her ne kadar güzel bir hikayesi olsa da artık ne kuşlardan bir iz ne de kalenin eski ihtişamı kalmamış, çarpık kentleşmeden nasibini alan şehir kendisini betonlaşmaya bırakmış.

Kuşadası'na Nasıl Gidilir?

Yakın bölgelerden kendi araçları ile gelecek olanlar İzmir otobanını kullanabilir ya da toplu taşımayı tercih edebilirler. Özellikle yaz aylarında birçok otobüs firması büyük şehirlerden Kuşadası'na sefer düzenliyor.

Kuşadası:

  • Aydın il merkezine 70 km,
  • İzmir merkeze 90 km,
  • İstanbul'a 570 km,
  • Ankara'ya ise 650 km uzaklıkta bulunuyor.

Uzak bölgelerden gelecek olanlar Kuşadası'na 60 km mesafede yer alan İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nı kullanarak sonrasında karayolunu tercih edebilir. Havaalanını kullanacak yolcular sonrasında toplu taşıma kullanmak isterlerse HAVAŞ otobüsleri ya da Denizli trenini (Efes durağında inip dolmuşlarla devam edilecek) tercih edebilirler.

Kuşadası'na Ne Zaman Gidilmeli?

Birçok kişi için ideal mevsim yaz olsa da Ege'nin dört mevsimi de ayrı güzel. Deniz severlerin ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmesini önersem de özellikle kalabalık nüfustan şikayetçi olacak kişiler için sonbahar ve kış aylarında ziyaret etmek daha yerinde olacaktır. Özellikle sonbahar aylarında da deniz suyunun yüzülebilecek kadar sıcak olduğunu belirtmek isterim.

Kuşadası tatili için iki - üç gün ayırmanız yeterli olsa da doya doya dinlendirici bir tatil yapmak isterseniz bir hafta ayırmanız yerinde olacaktır.

Kuşadası'nın Neleri Meşhur Ne Yemeliyim?

Kuşadasını gezmeye karar verdiyseniz en az gezip görmek kadar önemli olan yöresel tatları ve lezzetleri de tanımanız gerekiyor.

Kuşadası mutfağını tipik bir Ege mutfağı olarak tanımlayabilirim, Aydın Güveci, cığırtma, kabak çiçeği dolması, lokma ve zeytinyağlıları tatmanızı, denize nazır bir restaurantta deniz börülcesi, kalamar, ahtapot ve balık yemenizi öneririm. Ayrıca Kuşadası'nın şevketi bostanı çok meşhurdur. Tatlı severleri içinde Kuşadası'nda telleme tatlısını deneyebilirler. Şimdiden afiyet olsun.


Kuşadası'nda Nereleri Gezmeliyim?

Ege Bölgesinde gezilecek yer o kadar çok ki, hepsi birbirinden güzel ve farklı. Görmeye değer  kılacak size farklı anlar ve zevkler yaşatacak çok yer var.

Kuşadası tarih kokan mükemmel kent, harikulade bir doğası ve denizi ile ziyaret edenleri adeta mest ediyor. Tarihte meşhur olmuş şahsiyetlere de yurt olmuş. Tarihçi Herodot, Yunan efsanelerinin ünlü tanrısı Zeus ve meşhur iyon kolonileri hepsi Kuşadası'nda bunların yanında birçok farklı kültüre ait tarihi yapılar, şehre ayrı bir zenginlik katıyor.

Haydi bakalım şimdi Kuşadası'nda nereleri gezebiliriz? Bunlara bir göz atalım.

Kuşadası Milli Parkı 

Milli Park, Kuşadası'na 28 kilometre uzaklıkta, Söke ile Kuşadası arasında  yer alıyor. 1966 senesinde Avrupa Konseyi tarafından Flora Biogenetik Rezerv Alanı ilan edilmiştir. 209 kuş türüne, Akdeniz Foklarına ve sayısız biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Milli park doğa severleri hayran bırakacak, tatlı ve tuzlu su varlığı ile buna bağlı olarak ortaya çıkan farklı tarzda canlı türleri parkı mekan tutmuş.

Milli parka gitmeyi kafaya koyduysanız, fotoğraf makinenizi unutmayın. Milli parkta, Dilek Tepesine doğru tırmanırken burada tarihi kalıntıları görebilirsiniz. Park, Dilek Yarımadası olarak da biliniyor.

Parkta muhteşem doğanın yanında harika bir sahil ve masmavi bir deniz sizi bekliyor. Yorgunluğu burada yüzerek atabilirsiniz. Piknik yapma olanağınız da var, hazırlıklı gidin.

Dilek Yarım Adası Milli Parkı ile ilgili daha fazla bilgi alabilmek için resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.

Zeus Mağarası

Zeus Mağarası, Dilek Yarımadası'nın girişinde yer alıyor. Anlatılan efsaneye göre Zeus kardeşi Poseidon’u kızdırınca onun gazabından korunmak için gelip bu mağarada kalırmış. Böylelikle Deniz Tanrısı Poseidon'un kızgınlığı geçermiş.


Mağaranın içerisinde buz gibi bir su var. Tuzlu deniz suyu tatlı su ile tuzlu su burada birbiri ile karışıyor. Yazın turistler buraya oldukça  ilgi gösteriyorlar. Siz de mağaranın içinde bulunan doğal havuzda yüzme zevkine ulaşabilir ve çamur ile cildinize güzellik katabilirsiniz. Ayrıca mağaranın girişinin sağ ve sol taraflarında yer alan ağaçlara bez bağlayıp dilek tutabilirsiniz.

Güvercinada 

Halk arasında anlatılan hikayede Kuşadası’nın adının geldiği yer burası olarak rivayet edilir. Kuşadası Körfezi'nin girişinde, limanı koruyacak bir pozisyonda bulunan ada üzerinde yer alan kale Bizans döneminde inşa edilmiş, sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından genişletilmiştir. Korsanlara karşı güvenlik hizmeti de sunmuş olan kale aynı zamanda Korsan Kalesi olarak da adlandırılmaktadır.




Kalede birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Başlarda sadece güvercin varmış. Daha sonra farklı kuş türleri de eşlik etmeye başlamış. Önceleri sadece sandallar ile ulaşılabilen adaya 1950'li yıllarda mendirekler vasıtasıyla kara bağlantısı yapılmış ve bu bağlantı ışıklandırılmıştır. Geceleri büyüleyici bir görüntü sizleri bekliyor. Ayrıca Güvercinada yakın dönemde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girdi.

09.00 - 22.00 arasında ziyaret edebileceğiniz kaleye giriş ücretsiz olsa da aracınızı park etmek için karşısında bulunan otoparka 10 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Osmanlı Sadrazamı Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 


Kuşadası çok farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını söylemiştik. 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından Kuşadası İskelesinin hemen yanında tüccarlara kolaylık olması amacı ile inşa ettirilmiştir. Kervansarayın yapımında tamamen taş kullanılmıştır.

Günümüze kervansarayın içinde küçük alışveriş mekanları ve hediyelik eşya satan yerler var.  Ayrıca ziyaretçiler için küçük bir otel bulunuyor, kervansarayın içinde hem alışveriş yapabilir hem de tarihi mekanları gezebilirsiniz. Üstelik avlusunda 400 kişilik bir restaurant da hizmet veriyor.

Kurşunlu Manastırı 


Bizans döneminde inşa edilmiştir. Davutlar ile arası aşağı yukarı 28 kilometredir. Güzelçamlı'dan da ulaşılabilir. Manastır, saldırılardan korunabilmek ve kolay gözlem yapılması amaçları ile yüksek bir tepenin üzerine inşa edilmiş. Tarih severlere duyurulur.

Didyma Antik Kenti


Didyma ikiz kardeş anlamına gelmektedir. Didyma Antik Kenti, Didim sınırları içinde yer alsa da Kuşadasına 66 km uzaklıkta yer alıyor.

Antik kent Büyük İskender tarafından Apollon için inşa edilmiş. Kent el değmemiş doğası ve zengin tarihi ile harika vakit geçirmenize olanak sağlıyor. Uzun bir gezi olacağı için yanınıza yiyecek bir şeyler almayı unutmayın.

Kadınlar Denizi (Plajı)


Masmavi bir deniz, ince kumlu çok güzel bir sahil karşılıyor. Kadınlar denizi, mavi bayraklı ödüllü bir plaj.

Ziyaret etmiş olanlar için Kuşadası ve deniz denilince akla kadınlar plajı gelir. Kuşadası ilçe merkezine sadece 3 km mesafede yer alan plaja ulaşmak için Güvercinada yolunu takip edebilirsiniz. Minibüsler çok kısa aralıklarla bu plaja seferler düzenliyor. Sahile giriş ücretsiz olsa da eüer şezlong kiralamak isterseniz 30 - 50 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekiyor. Halk plajında, deniz severler için keyifli dakikalar ve anlar, tadını çıkarmanızı öneririm.

Davutlar 


Denizin mavisi, insanı kendinden alıyor. Masmavi bir deniz ve hemen yanı başında yemyeşil bir orman. Doğa ile deniz birbirine kavuşmuş. Davutlar Kuşadası'na 19 km mesafede yer alıyor.

Davutlar Plajı doğal bir park, hem denize giriyorsunuz; hem de yanıbaşınızda piknik, yürüyüş yolları bisikletli turlar gibi çeşitli aktivite alanları var. İsterseniz Davutlar bölgesinde otelde de  konaklayabilirsiniz.

Efes Antik Kenti


Şimdi şehir değiştiriyoruz. Efes Antik Kenti, Kuaşadası'na sadece 20 km uzaklıkta bulunuyor, tatilciler için gün içerisinde rahatlıkla Efes'e gidebilirler. Efes’e ulaşım hem turlar, hem de minibüsler yoluyla çok kolay.

Efes Antik Kent içinde agoralar, tiyatrolar yürüyüş yolları, hamamlar aklınıza gelebilecek birçok tarihi yapı var. Bu antik kentin kapladığı alan aşağı yukarı 8 kilometre kare gezmek için baya bir zaman ayırmalısınız.

Antik kentte ilk akla gelenler Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi gibi onlarca eser var. Efes'de  gezip keşfedilecek çok şey var. Ziyaret edince ne kadar büyük bir tarihin ve medeniyetin izlerini şahit olacaksınız.

Kuştur Plajı 

Kuşadası'nın en eski Plajı olup günübirlik tatile gelenler yoğun olarak bu plajı kullanıyorlar. Şehir merkezinden kalkan minibüsler ile 07.00 - 00.00 arasında plaja ulaşabilirsiniz. Yaklaşık olarak 750 metre uzunluğunda bir sahili var. Girişler ücretsiz, kalmak isterseniz de hemen yanı başında bir çok otel yer alıyor.

Şirince Köyü


Kendisine özgü mimarisi ile dikkat çeken Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı bir köy. Şirince ile Kuşadası arası 27 km sürüyor. Köyde hiçbir ev diğer evin, önünü kapatmıyor, güneşine engel olmuyor.

Şirince zeytinlikler içine kurulmuş cenneti andıran bir yer desek yanlış olmaz. Köyün adı 1926 yılında dönemin valisi Kazım Dirik tarafından Şirince olarak değiştiriliyor. Köyün önemli gelir kaynakları bağcılık ve zeytincilik, kaliteli zeytinyağlarını burada bulabilirsiniz.

Şirince Köyünde görülecek yerler;

  • Aziz John Baptist Kilisesi,
  • Nesin Matematik Köyü,
  • Tiyatro Medresesi
  • Saint Dimitrios Kilisesi

Kuşadası'na anlatılacak daha çok şey var.  Fakat yazının daha fazlasını uzamasını istemiyorum. Bu muhteşem doğa ve zengin tarihi yerinde görün hayran kalacaksınız. Ege'nin nadide güzellikleri bakımından cömert ilçesi siz konuklarını bekliyor. En iyisi atlayın aracınıza, en kısa zamanda ziyaret edin. Bu güzellikleri görmek için dünyanın bir ucundan gelen binlerce insan var. Burnumuzun ucunda ki güzelliklerden haberimiz yok. Yolunuzu mutlaka Kuşadası'na düşürün. Sağlıkla kalın, iyi tatiller.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır. Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz. Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım. Amatör Telsiz Nedir? Amatör telsiz , insanların ticari olmayan amaçlarla b

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama