Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Konular

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

FEMA Tarafından Önerilen 30 Hayatta Kalma Ürünü


(FEMA Logo)

Hazırlıkçılığa yeni başlıyorsanız, nereden başlamanız gerektiği hakkında sizlere yol göstermeye çalışacağım. Bushcraft Okulu olarak genellikle doğa hakkında paylaşımlar yapıyor olsak da hayatta kalma konusunda anlatılacak çok şeyin olduğunun farkındayız. İnternet yaygınlaşmaya başladığından beri bilgisi olsun olmasın popüler olmak isteyen kişiler sosyal medyada açıklamalarda bulunuyor. Peki kime güvenmeliyiz? Hayatta kalma gibi ciddi konularda güvenebileceğiniz yetkili makamlardan birisi Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı ya da kısa adı ile FEMA'dır. Bu yazımızda sizlerle FEMA tarafından önerilen 30 hayatta kalma ürününü paylaşacağız. Yazının sonuna kadar okumayı, düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

FEMA nedir? Hangi ülkeye bağlı?


FEMA, dünya genelinde inşa ettiği kamplar ile tanınsa da ABD'de afetlerle mücadelenin ön saflarında yer alan bir kurum. Ülkemizdeki AFAD'ın benzeri sayılabilir.

Geçtiğimiz günlerde, kurum yaptığı araştırmalar sonucunda kişilerin felaket sonrası dönemlerde hayatta kalabilmeleri için gerekenlere ait kapsamlı bir liste oluşturdu. Listede yer alan ürünler başınıza ne gelirse gelsin ihtiyaç duyacağınız temel malzemeleri barındırıyor. Biz de bu listeyi kendi yorumlarımızı da katarak sizlerle paylaşmak istedik.

FEMA tarafından önerilen 30 ürün

Üç gün yetecek kadar içme suyu


İnsan vücudunun 2/3'ü sudan oluşur. Metabolik faaliyetlerin devamı ve vücut fonksiyonlarının sağlanabilmesi için yeterli miktarda su alınması gerekir. Üçler kuralına göre, su hayatta kalmak için havadan sonra en gerekli ihtiyacımızdır. Bir insanın üç günden daha uzun süre su içmeden yaşaması imkansızdır. Eğer çok sıcak havalarda kalınırsa ya da ağır egzersizler yapılırsa suya daha fazla ihtiyacınız olacağını da unutmayın.

Bu önem nedeni ile FEMA içme suyunu listenin başına ekliyor ve hem içme hem de temizlik amacı ile kullanılabilmesi için kişi başı günlük 3.5 litre su bulundurulmasını öneriyor.

Su temininde yetersizlikler hem bünyenizin çökmesine hem de hastalıklara açık hale gelmenize neden olacaktır. Doğada nasıl su arıtacağınızı bilmiyorsanız Su Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır? isimli konumuza göz atabilirsiniz.

Üç gün yetecek kadar gıda maddesi


Gene üçler kuralına göre, üç hafta yemek yemeden yaşayabilirsiniz ancak gıda alımızda azalma bünyenizin çökmesine yol açacaktır. Felaket sonrası dönemlerde kolay saklanabilen ve yemeye hazır olan gıdalar bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Ayrıca kronik hastalıkları bulunan kişiler doktorlarının beslenme önerilerine göre (örneğin hipertansiyon hastaları için tuzsuz gıdalar gibi) gıdalar seçmelidir.

Günlük kalori ihtiyacı bünyeden bünyeye değişse de FEMA acil durumlarda kullanılmak üzere yetişkin bireyler için günlük 2000 kalori içeren ve üç gün yetecek kadar gıda bulundurmanızı öneriyor.

Acil durumda yemek üzere ne alırsanız alın son tüketim tarihine dikkat edin ve bozulmadan önce tüketin.

Konserve ve şişe açacağı


Eğer bir yukarıdaki madde için konserve bulundurmayı düşünüyorsanız bir adet de açacak edinin. İsviçre çakısı gibi multitool araçların konserve açacağı, bıçak ve tirbişon bulundurduğunu da unutmayın.

Tornavida, pense ve anahtar

Bozulmuş ürünleri tamir etmeniz gerekebilir.

Acil durumlarda ev güvenliğinizi sağlamanız gerekebilir. Gaz kaçağı veya su basması gibi durumları durdurmak için tamirat aletlerine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Islak mendil


Felaket sonrası dönemlerde suya ulaşımınız kolay olmayabilir. Bu durumlarda temizliğinizi sağlayabilmek için ıslak mendillere ihtiyaç duyacaksanız.

Asla el yıkama ya da duş almanın yerini tutmasa da kendinizi daha hijyenik hale getirmek için ıslak mendil / havlu kullanabilirsiniz.

Çöp poşeti

Postapokaliptik bir evrende bile yaşasanız çöp üretmeye devam edeceksiniz. Çevrenizdeki kirlenme de hem sizi hem de diğer insanları enfeksiyonlara açık hale getirecektir. Atıklarınızı güvenilir şekilde saklamak için çöp poşetlerini kullanabilirsiniz.

Acil durum çantanıza ekleyeceğiniz çöp poşetlerinin kalın ve içini göstermeyen yapıda olmasına dikkat edin.

Maske

(N95 Maske)
FFP2 veya N95 maskeler solunum havasındaki kirleticileri minimum %95 oranında arındırır.

Deprem gibi bir felaketin ortasında kendinizi bulursanız yıkılan binalar nedeni ile havanın özellikle ilk birkaç saat çok tozlu olabileceğini unutmayın. Nefes almanızı zorlaştıracak bu ve benzer durumlar için acil durum kitinizin içerisine mümkünse FFP2 veya N95 maske ekleyin.

Bu maskelerin 6 - 8 saat kullanımdan sonra değiştirilmesi gerektiğini göz önüne alarak her aile ferdi için yeterli miktarda bulundurun.

Maskeniz olmadığı durumlarda temiz bir t-shirt ya da benzeri kumaşı yüzünü örtmek için kullanabilirsiniz.

Düdük


Herhangi bir ciddi olayın ardından kaos yaşanacaktır. Ayrıca deprem gibi durumlarda çöken binanın altında da kalabilirsiniz. Genel kargaşa, arama kurtarma ekipleri veya sizi arayan herhangi biri için işleri çok zor hale getirecektir.

Düdük kullanmanız hem daha az yorulmanızı hem de daha kolay farkedilmenizi sağlayacaktır.

FEMA düdük bulundurmanızı önerse de özellikleri konusunda herhangi bir ek öneride bulunmuyor. Siz gene de üzerinde termometre, pusula gibi ek özellikler bulunduran modellerden tercih edebilirsiniz.

İlk Yardım Seti


Afetler ve diğer acil durumlar yaralanma anlamına gelir. Aynı zamanda, 112 ve ilk müdahale ekipleri ne kadar hızlı gelirlerse gelsinler, maalesef ortaya çıkan tüm kayıplarla başa çıkmak için yeterli olamayacaklardır.

Bu nedenle FEMA tam donanımlı bir ilk yardım seti bulundurmanızı öneriyor. Eğer ilk yardım konusunda yeterli bilgiye sahipseniz yaralılara yardım edebilmek için dikiş malzemesi ve atel gibi ek ekipmanlar da bulundurabilirsiniz.

Burada ek önerim ilk yardım çantanıza hayatta kalma battaniyesi de eklemeniz olacaktır.

Bölgenizin Haritası


Yön ve rota tayin etme konusunda GPS cihazlarına güveniyorsanız başka bir yazımızda bahsettiğimiz gibi elektronik cihazlar felaket anlarında sizi yarı yolda bırakabilir.

Piyasada hem yolları gösteren hem de topografik haritalar mevcut. Yaşadığınız bölge ve çevresini gösteren bir harita edinerek GPS cihazınızın çalışmadığı durumlarda kullanabilirsiniz.

Nacizane önerim harita ve diğer önemli evraklarınızı su geçirmez bir paket içerisinde saklayın.

El feneri


Büyük felaketleri uzun süren elektrik kesintileri takip eder. Kişisel aydınlanma için el fenerlerine ihtiyaç duyacaksınız. Bir sonraki maddede bahsedeceğim gibi bol miktarda yedek pil bulundurmayı da unutmayın.

El feneri konusunda çok para harcamak istemiyorsanız LED ampüllü ve pili uzun süre dayanan bir model seçmenizi öneririm.

Piller


FEMA, el feneriniz ve daha sonra bahsedeceğim acil durum radyosu gibi ekipmanlarınız için bol miktarda yedek pil bulundurmanızı öneriyor.

Pil seçimi ve uygun saklama şartları için bug out çantasında piller nasıl saklanmalı isimli konumuza göz atabilirsiniz.

Acil Durum Radyosu

Sıradan radyolar da işinizi görecektir.

FEMA her vatandaşın pil ve krank dinamosu ile çalışan acil durum durum radyosu bulundurmasını öneriyor. Ancak bu tarz radyolar hem ülkemizde kolay bulunmuyor hem de ücretleri biraz pahalı. Bu nedenle pille çalışan bir cep radyosu edinmenizi öneririm.

Reçeteli İlaçlar

Kronik rahatsızlığı olanlar acil durumlar için yedek ilaç bulundurmalıdır. Oluşacak kargaşa içerisinde hastane ve eczaneye ulaşmak çok zor hatta imkansız hale gelebilir. Genellikle bir hafta yetecek kadar ilaç bulundurmanız yeterli olacaktır.

Yedek Gözlük

Eğer gözlük kullanıyorsanız acil durumlar için bir adet yedek gözlük bulundurmanız önemlidir. Gözlüğünüzü kırar ya da kaybederseniz net görmeye devam edebilmeniz sizin için hayati önem arz edecektir.

Bebek Bezi ve Mama


Bebeği olan okuyucularım bez ve mamanın ne kadar önemli olduğunu biliyordur. Felaket sonrası dönemlerde tedarik zincirinin kırılması ile bu ürünler hızlıca raflardan kaybolacaktır.

Bebeğinizin hijyenini korumanız hem sizin hem de onun açısından hayati önem taşıyacaktır.

Evcil Hayvan Maması

Tüylü arkadaşlarınıza tıpkı kendinize baktığınız gibi bakmak zorundasınız ve stresli bir durumun ortasında köpeğinizi veya kedinizi insan mamasıyla beslemek, muhtemelen sindirim problemleri yaşamalarına yol açacaktır.

Evcil hayvanınızın mamasını serin ve kuru bir yerde saklamak dışında özel bir şey yapmanıza gerek yok. Yapabiliyorsanız bildikleri ve sevdikleri yiyeceklere sadık kalın ve onlar için fazladan su eklemeyi unutmayın.

Kişisel Dökümanlarınızın Fotokopileri

FEMA, tüm kimlik bilgilerinizi ve diğer önemli bilgileri içeren kişisel belgelerinizi saklamanızı öneriyor. Ehliyetinizin, pasaportunuzun, doğum belgenizin, banka hesap kayıtlarınızın, tapularınızın, unvanlarınızın, sigorta bilgilerinizin ve daha fazlasının fotokopilerini ve haritaları yanınızda bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Kendinizin söylediğiniz kişi olduğunu ve sahip olduğunuzu söylediğiniz her şeyin size ait olduğunu kanıtlayabilmelisiniz. Bilgiye erişen herhangi biri kimliğinizi çalmak için gerekli tüm ayrıntılara sahip olacağından, bu yedek belgelerin güvenli ve emniyetli tutulduğundan emin olun.

Nakit Para


Kredi ve banka kartları, akıllı cihazların sağladığı çeşitli kolay ödeme seçenekleri sunuyor. Ancak bu modern ödeme yöntemlerini uygulanabilir kılan karmaşık bilgi altyapısı, bir felaket sırasında önemli ölçüde kesintiye uğrayabilir.

FEMA elektrik veya internet gibi hizmetlerin kesilmesi durumuna karşı bir miktar nakit para bulundurmanızı öneriyor.

Ne kadar nakit bulunduracağınız size kalmış ancak kişisel önerim size en az 3 - 5 gün yetecek miktarda paranızın olması faydanıza olacaktır.

Hayatta Kalma Kılavuzları


Bushcraft ve hayatta kalma kitapları gibi...

Günümüzde istediğiniz bilgiye bir iki tıklama ile ulaşabiliyoruz. Ancak internet veya elektrik kesintileri yaşandığı durumlarda bu bilgilere ulaşmanız imkansız hale gelecektir.

FEMA acil durumlar için ne nasıl yapılır tarzı hayatta kalma ve acil durum kılavuzları bulundurmanızı öneriyor. Ülkemizde bu tarz kitaplar bulunmasa da internet sitelerinde önemli bulduğunuz sayfaları yazdırıp saklayabilirsiniz.

Çakmak ve Kibrit

Daha önceki yazılarımızda ateş yakmanın neden önemli olduğunu ve güvenilir şekilde ateşinizi nasıl koruyabileceğinizden defalarca bahsetmiştik.

İhtiyacınız olduğunda el matkabı gibi yöntemler kullanarak ateş başlatabilseniz de yanınızda çakmak ve kibrit gibi ateş başlatıcıların bulunması işlerinizi daha da kolaylaştıracaktır.

Marketlerde bulabileceğiniz sıradan ürünler işinizi görecektir ama daha kaliteli ürünler de tercih edebilirsiniz.

Su Geçirmez Kaplar

FEMA, kibritlerinizi özel olarak saklamak için su geçirmez bir kabınız olmasını öneriyor. Ayrıca bu kabı neme çok iyi dayanamayacak her türlü diğer hassas belgeyi, elektronik eşyayı ve diğer öğeleri saklamak için de kullanabilirsiniz..

Bu, dikkatli bir şekilde seçmeniz gereken bir ürün, özellikle sızdırmazlıkları, en zorlu koşullarda sizi genellikle yarı yolda bırakmayacak kadar güvenilir olmalıdır.

Hijyen Ürünleri


Felaket sonrası dönemlerde rutin temizlik alışkanlıklarınızı uygulayamayacak olsanız da diş macunu, diş fırçası, deodorant, sabun, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve sünger gibi ürünlerin yanınızda olması az da olsa temizlik ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Mutfak Ürünleri


Yukarıda üç günlük yetecek içme suyu ve gıda bulundurulması önerisinden bahsetmiştim. Karnınızı doyurmak için bunları pişirmeniz ya da ısıtmanız da gerekecek.Yemeğinizi hazırlayabilmek ve afiyetle yiyebilmek için tek kullanımlık ürünleri ya da az yer kaplayan kamp mutfağı setlerini tercih edebilirsiniz.

Kağıt Kalem


Kağıt ve kalem yüzyıllardır not almanın en kolay yolunu oluşturuyor.

Üzerine not alınabilecek kağıt ve kalem gibi basit öğeler çoğu hazırlıkçının dikkatinden kaçabiliyor. Özellikle cep telefonunuz gibi elektronik olarak not almanın zor olabileceği ortamlarda önemli bilgileri kaydetmek, kroki çıkarmak, başka kişilere mesaj bırakmak için kağıt ve kalem bulundurmanız gerekiyor.

Kitap, Oyun ve İskambil Kartları


Listenin en ilginç maddesine geldik. Kulağa biraz gereksiz öneriler gibi görünse de hayatta kalmak bazen sadece beklemekten geçebiliyor.

Eğer konumunuz güvenli ve yeterince emniyetli görünüyor ve beklemeye karar verirseniz zihninizi hafifletecek ve can sıkıntısını giderecek şeylere ihtiyacınız olacak.

Cep telefonu veya tablet bilgisayarların hızlıca şarjı tükeneceği için özellikle yanınızda küçük çocuklar varsa okumak için kitap ya da kart oyunları bulundurmanız zaten bulunduğunuz zorlu şartlar içerisinde daha fazla bunalmanızı önleyecektir.

Sonuç

İster yeni başlasın isterse yıllardır bu konular üzerine akıl yoruyor olsun, her hazırlıkçının temel hayatta kalma kiti bulunmalıdır. Her ne kadar FEMA ülkemizde karanlık yüzü ile tanınıyor olsa da felaketlere müdahaleler konusunda deneyimli bir kurumdur. Kim olursanız olun ya da nerede yaşarsanız yaşayın FEMA'nın öneri listesi bir felaket senaryosu içerisinde ihtiyacınız olacak ürünleri gösteriyor.

Sizlerle paylaştığımız listedeki ürünleri inceleyin, gerçekten ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, bilinmeyen felaketlere karşı daha hazırlıklı olabilmek adına edinin.

Kaynakça:

İleri okuma için kaynaklar; 1, 2, 3, 4


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Yapacaklara Öneriler

Aktivitelerin iyi ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlayacak pek çok unsurun bulunduğunu biliyoruz. Bu unsurlar aynı zamanda sizlerin sağlığı ve aktivitenizi tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle kamp aktivitesini tercih edenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kamp aynı zamanda sizleri doğa ile baş başa bırakmaktadır. Burada mücadele etmenizi gerektiren birçok hususunda bulunduğunu belirtebiliriz. Sizlerde kamp esnasında yapacağınız öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri Kamp Esnasında Yapılacak 7 Öneri sizlerin kampınızın en iyi ve en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi adına araştırılıp derlenerek sizlere sunulmuştur. Bu etkenlere dikkat etmeniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenizi sağlayacak olan en önemli unsurdur. Peki, kamp esnasında yapılacak 7 öneri nelerdir? Geli

Amatör Telsiz – Yeni Başlayanlar İçin Hazırlık Kılavuzu

Cep telefonunun çekmediği bir yerde kaza yaptın ya da büyük bir depremden kurtulanlar arasındasın ve yardım çağrısı yapamıyorsun. Korkunç ama yaşanması muhtemel bir senaryo değil mi? Böyle bir durum içindeyken bile iletişim kurabilmek için birkaç seçenek var. Konumuz olan amatör telsizler her türlü acil durumda kullanabileceğiniz alternatif iletişim araçlarıdır. Amatör telsizler birçok kişi için eğlenceli bir hobi olsa da, sağladıkları anlık iletişim avantajı hayat kurtarabilir. Ülkemiz gibi nüfusun büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yaşadığı ve afete açık bölgelerde, beklenmedik durumlarda bile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyor olmalısın. Unutma ki acil durumlarda iletişim için telefonlarımıza ve internete güvenemeyiz. Peki, eğitici ve eğlenceli bu iletişim aracı, zorlu durumlarda nasıl bu kadar kullanışlı olabiliyor? Haydi amatör telsizlerin heyecan verici dünyasına göz atalım. Amatör Telsiz Nedir? Amatör telsiz , insanların ticari olmayan amaçlarla b

Kampçılık Nedir? Nereden Başlamalı?

Doğa ile iç içe eşsiz manzaralar karşısında yapılan kampçılığın günümüzde oldukça popüler doğa sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi sıkıntı ve stresinden uzaklaşmak adına kampçılığı tercih etmektedir. Kampçılık sporu yapılabilecek en güzel doğa aktiviteleri içerisinde yer almaktadır. Sizlerde kampçılık hakkında araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? Kampçılık Nedir? Nasıl Yapılır? sorularının aynı zamanda kampçılık sporunu profesyonel anlamda yapmak isteyen kişiler tarafından da araştırıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kişi kampçılık faaliyeti ile birlikte psikolojik olarak rahatlamaktadır. Peki, kampçılık nedir? kampçılık hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım. Kampçılık Nedir? Kampçılık, doğa ile iç içe yapılan ve kişilerin sinir ve stres atmak ama